Hoppa till innehåll

Bokaktuelle Edward Blom: ”Min största framgång i livet är att jag inte dödat någon”

Edward Blom
Kristofer Steneberg

För Café berättar Edward Blom om jordbävningar i Mexiko, panikångest och att hjälp med praktiska saker som biljettbokning skulle höja hans livskvalitet.

Edward Blom är främst känd som en gladlynt gastronom som lagar mat i tv. Med sin nya bok I full blom som släpps 25 september vill han nyansera bilden av sig själv. Enligt bokens beskrivning får vi ta del av Edward Bloms syn på ”herrmiddagens magi, döden, att bli far, alkohol, lyckan i manglat linne, bikten, rakning och den svåra saknaden av att inte längre vara en ung stofil”.

Spännande beskrivning tyckte vi och bad Edward Blom nyansera bilden av honom själv ytterligare genom att besvara frågorna i Cafés frågeformulär.

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?  

– Att man inte hinner göra allt i ett liv – det är en fråga om att välja. Det är omöjligt att bo ett år i alla länder man gillar, studera alla ämnen man tycker är intressanta, vara aktiv i alla föreningar man tycker verkar kul. Varje val blir därför viktigt. Även om det alltid återstår massa öppna dörrar, stängs det också ett antal för varje år som går. Att man inte bara kan sitta och vänta på att saker ska hända. Man måste söka upp sammanhang och se till att saker sker. Jag har haft ett fantastiskt liv, men jag har också haft perioder på nya platser och i nya sammanhang där jag slösat bort åtskilliga månader med att sitta ensam och uttråkad tills saker och ting kom igång. Jag har missat en del saker jag egentligen velat göra för att jag var för blyg, feg och oföretagsam när jag var ung. Man ska bara träffa människor och börja umgås som om det vore helt naturligt, söka upp de sammanhang man är intresserad av, lite mer som en amerikan. Ibland sitta ner och fundera vad man vill göra, hur man ska uppnå det, och sedan köra – hur mycket svett i pannan och bultande hjärta man än har. Jag har aldrig planerat något utan bara hoppats på försynen, som jag efteråt insett var väldigt dumt.  

Vem inspirerar dig?

– Min fru, mina vänner och släktingar. En del historiska personer, som Karl Gerhard, många figurer i böcker, typ Glunten och Magistern eller Bertie Wooster. Och helgon som S:t Ignatius av Loyola.

Vad skulle höja din livskvalitet?

– Att jag fick en mer innerlig gudsrelation. Att jag slapp utsättas för stress hela tiden, eller blev mer stresstålig. Hjälp med det praktiska kring biljettköp och barnpassningsfixande så jag fick gå på teater, opera och klassiska konserter oftare. Att jag oftare fick till fantastiska samtal med mina vänner som jag hade dagligen när jag var ung. Att det gick att köpa öl och vin i livsmedelsaffären så man slapp åka iväg till Systembolaget. Att mina barn ibland kunde vara självgående så att jag kunde få prata till punkt, göra en sak ordentligt eller bara låta hjärnan vila ett litet tag.

Vilket är ditt favoritgift?

– Gift låter ju inte så positivt, men allt är ju en fråga om dosen. Om ni räknar alkohol som gift så är det naturligtvis nummer ett, koffein är ju inte så dumt heller.

Vad gör du när du får kritik?

– Blir upprörd, förvirrad, nedslagen men om kritiken är befogad tar jag den sedan till mig och använder mig av den för att bli bättre och göra saker bättre framöver. Är den obefogad blir jag bara ledsen.  

Vilken svensk person önskar du att vi fick se mer av?

– Estradören Mattias Enn.

Sångaren Mattias Enn med hatt i handen.
Sångaren Mattias Enn, en favorit. Foto: Gabriel Henningsson

Vad är mest fel i världen just nu?

– Att så många människor väljer ondskan vilket skapar terrorism, diktaturer, krig och våld.  

Vilken bok har betytt mest för dig?

– Om vi talar skönlitteratur så finns det nog ett 30-tal böcker som alla ligger på främsta plats. Författare som Herman Hesse, Graham Greene, Fjodor Dostojevskij, Sven Stolpe, Erich Maria Remarque och många svenska poeter har påverkat mig starkt.  

Vilken är din största framgång i livet?

– Att jag inte gjort något riktigt fruktansvärt, som att dödat, misshandlat eller drivit någon till självmord, dumpat giftigt avfall eller liknande. Varje människa som lyckas leva någorlunda väl ur ett etiskt perspektiv och hela tiden kämpar för att bli en bättre människa skulle jag räkna som mycket framgångsrik. Att få bilda familj känns mer som en gåva än en framgång. Och saker som jobb, karriär etc. är faktiskt inte så viktigt.  

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

– Jag var väldigt nära att dö när jag hade epidemisk hjärnhinneinflammation som sexåring. Jag var med om en kraftig jordbävning i Mexiko 2003.  

Vilken är din största motgång i livet?

– Att jag gick i väggen och drabbades av panikångest för drygt 15 år sedan, något som varit ett tungt ok att bära sedan dess.

Mångsysslaren Edward Blom är för närvarande aktuell med boken I full blom.

Vilket är det konstigaste stället du vaknat upp på?

– På en balkong i en föreläsningssal i Heidelberg. Jag vaknade av att en professor stod och föreläste där framme och hela salen var fullsatt av studenter under mig.  

Vilket är ditt livs största misstag?

– Antagligen att jag körde så hårt med mig själv både på jobbet och privat att jag gick i väggen 2003 och lider av det ännu.  

Vilket av dina karaktärsdrag är du minst stolt över?

– Att jag ofta spontant skyller på någon annan vid en plötslig motgång.  

Vem skulle du vilja be om ursäkt till, och varför?

– Jag var elak mot en del skolkamrater under mellan- och högstadiet. Alla som drabbades då skulle jag vilja be om ursäkt.

Vilka är dina favoritskor?

– Vanliga svarta, släta, knytbara lågskor i läder och med lädersula. (Egentligen är vissa bruna läderskor ännu vackrare, men om jag är på stan på dagen vill jag kunna gå vidare på en kvällsaktivitet spontant utan att behöva åka hem och byta skor).

Edward Blom är aktuell med boken ”I full blom” som släpps 25 september.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.