Hoppa till innehåll

Edward Blom: ”Många trodde jag var en ytlig, frossande, halvalkoholiserad galning”

Edward Blom

Café ställer livets stora frågor till våra favoritpersoner. Den här gången: podcast- och bokaktuella gastronomen Edward Blom.

Vad är det bästa med att vara du?

– Att jag har haft turen att växa upp i och på en relativt trygg tid och plats. Att jag hela mitt liv varit omgiven av goda föräldrar, släktingar, nära vänner – och på senare år även en underbar hustru och tre barn. Dessutom tror jag att jag har en extrem förmåga att njuta av goda stunder med mat, dryck och människor jag tycker om.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om dig?

– I början av min tid som offentlig person trodde många att jag var rik, konstant glad och lite von oben. Ganska många trodde att jag var gay och en hel del trodde faktiskt att jag bara var en påhittad skämtkaraktär. För fem-sex år sedan var det många som trodde att jag var en ytlig, frossande, halvalkoholiserad galning utan andra intressen eller förmågor, eftersom de bara hade sett Youtube-filmen där jag låtsas vara bakfull och åt några tuggor av en smält ost. I dag har jag vänt så mycket ut och in på mig själv i intervjuer och texter att jag inte tror att det finns så många allmänna missuppfattningar om mig längre.

Vilket är ditt bästa karriärråd?

– Studera inte till något du tycker är tråkigt, ska man orka ett helt arbetsliv måste man gilla det man håller på med.  

Vilken är din största extravagans?

– Menyer på AG, Frantzén och L’Auberge du Pont de Collonges har alla varit ganska extravaganta, och de två ålagillen jag varit med om. Annars äter och dricker jag ju rikligt, gott och inte helt billigt för jämnan. Men jag köper nästan bara mat för halva priset på grund av kort hållbarhetstid – då kan man äta dubbelt så bra som man annars skulle ha råd med.

Vad googlade du senast?

– Hur den franska restaurangen i förra svaret stavades.

Vilket av dina karaktärsdrag är du minst stolt över?

– Att jag ofta spontant skyller på andra vid plötslig motgång.

Ditt hem står i lågor – vilka tre saker räddar du?

– Hårddisken, en mugg som tillhört farmors farfar och mina gamla fotoalbum.

Vilken är din favoritingrediens?

– Smör.

När grät du senast?

– Jag har tre trotsiga småbarn – jag gråter dagligen.

Foto: Eva Hildén Smith/LaBelle Rockette

Vilken är din favoritsvordom?

– Fördömt!   

Hur tror du att dina barn skulle beskriva dig?

– Snäll, rolig och lagar bra mat – men ibland lite för tjatig.

Vad händer efter döden?

– Eskatologin är komplicerad, men jag är kristen så jag tror man möter Gud och förhoppningsvis får stanna i hans gemenskap. Fast kanske först efter en tur genom skärselden.

Vilket är ditt bästa lifehack i köket?

– Om något smakar mesigt, stänk i lite worcester­shiresås.

Vad är din favoritdoft?

– Kombinationen punsch och cigarr. 

Vilken är din största motgång i livet?

– Att jag gick in i väggen och drabbades av panikångest för drygt 15 år sedan, något som varit ett tungt ok att bära sedan dess.

Har du haft en riktigt dålig drogupplevelse?

– Varje gång jag som ung prövade cannabis.

Vad lyssnar du helst på när du lagar mat?

– Opera.    

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

– Varje gång folk inte håller tillräckligt corona-avstånd på gatan. 

Vilket är ditt favoritgift?

– Alkohol är naturligtvis nummer ett. Koffein är ju inte så dumt heller.

Vad toppar din bucket list?

– Att få se mina tre barn konfirmera sig, ta studenten och börja universitetet.

Din bästa respektive sämsta investering?

– Bästa: köpte östtyska mark 1989/1990 före tyska återföreningen – mångdubblades. Sämsta: drömde att jag tjuvlyssnade när Erik Penser på en tysk folkfest rekommenderade en kamrat att köpa ´Bajer´ eller ´Bäjer´ 1991 eller 1992. Vaknade dagen efter och hittade Beijer Capital på börslistan och köpte rikligt – föll säkert till en tiondel av värdet. Efteråt slog det mig att det kanske var tyska läkemedelsbolaget ´Bayer´ han hade menat i drömmen, det hade varit en utmärkt investering.

Vilken är din favoritplats på jorden?

– Stockholm och Freiburg.

Om du skulle falla ihop och dö i den här sekunden – vad skulle du ångra?

– Att jag slösat bort tid på meningslösheter när jag kunde ha tjänat mina medmänniskor och försökt rädda världen på ett eller annat sätt.

Edward Blom är gastronom och kulturhistoriker som bland annat är aktuell med podcasten ”Edward Bloms smörgåsbord” och boken ”I full blom”. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.