Hoppa till innehåll

Elon Musk skickar upp ny satellit – ska visa reklam från rymden

Elon Musk inklippt framför en bild på en stjärnhimmel där en logotyp klippts in
Robin Åberg

Ser du reklamskylten i det blå?

Entreprenören Elon Musk sysslar med det mesta, är det inte elbilar är det eldkastare eller rymdresor. Nu har Musks rymdföretag SpaceX inlett ett samarbete med kanadensiska Geometric energy Corporation (GEC) som ska resultera i uppskjutandet av reklamsatelliter i omloppsbana runt jorden.

Till Business Insider säger GECs grundare Samuel Reid att de bygger en satellit kallad CubeSat vars ena sida ska bestå av en skärm som ska kunna visa reklam, logotyper och konst. Planen är, enligt Reid, att satelliten ska skjutas upp med en Spacex raket som ska släppa av satelliten i omloppsbana innan den fortsätter till månen.

Elon Musk Tesla
Det här är inte första gången Musk gör reklam i rymden. 2018 skickades en Tesla med en ”Starman” bakom ratten rätt ut i evigheten. Foto: Getty

Tanken är inte att satelliten ska sända reklam till förbipasserande miljardärer på lustresor. Vem som helst ska kunna se rymdreklamen, men inte med blotta ögat. När satelliten når omloppsbana ska en kamera fäst på en sorts selfie-stick på satelliten filma skärmen och livesända det hela på streamingsajter som Youtube och Twitch.

På sant Musk-manér har de även inkorporerat kryptovaluta i projektet. För att annonsera på CubeSat måste man köpa en sorts digital pollett (token) med kryptovaluta och det verkar som att vem som helst (som har råd) kommer kunna köpa sig en reklamplats.

Samuel Reid vill inte säga hur mycket varje pollett kommer att kosta men hoppas att folk ”inte slösar pengar på något olämpligt, förödmjukande eller stötande.” Har Reid aldrig varit inne på internet?

Nyheten har, som vanligt när Musk är i farten, fått många reaktioner. Framförallt ställer sig de flesta undrande till varför världens rikaste män tävlar om vem som kan exploatera rymden snabbast istället för att rädda solsystemets enda beboeliga planet.

GEC siktar på att ha reklamsatelliten i omloppsbana redan nästa år så om du inte får nog av reklam på jorden kommer du snart att kunna se det från rymden.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.