Elsa Hosk

joel  |  Publicerad 2008-10-28 16:25  |  Lästid: 5 minuter

Tips: Se Cafés alla bilder på Elsa Hosk här.


Listan över varumärken och prestigemodemagasin som hon har jobbat med verkar aldrig ta slut: Dior, Dolce & Gabbana, Tiger, Ungaro, Fornarina, Elle, High Fashion och V Magazine, för att nämna några exempel ur högen.

Mest känd är hon kanske för sitt uppdrag som global frontfigur åt det amerikanska jeansmärket Guess. Deras tidigare affischnamn inkluderar namn som Claudia Schiffer, Paris Hilton ochClaudia Schiffer

Inte så konstigt, därför, att 19-åriga Elsa Hosk – trots att hon inte är gammal nog att handla vin själv – låter som en ärrad veteran när hon talar om sitt arbete.


Hosk
flyttar inom kort från Stockholm till New York, men tar den konkurrensutsatta atmosfären där med en nypa salt. Det viktiga för henne är inte längre att klättra upp i topp på rankinglistorna hos branschorgan som models.com, utan att casha in.

– Jag orkar inte börja om och kämpa för att nå toppen, förklarar hon och smuttar på Caféredaktionens vidriga automatkaffe. Det där gjorde jag när jag var ung. Det är fortfarande kul att vara modell, men jag vill framför allt ha ett kul liv vid sidan av jobbet. Det är min drivkraft nu: pengarna. Jag vill tjäna bra och få feta sminkkontrakt. Men jag måste tjäna på det som människa också, annars är det ingen idé att fortsätta.

Karriären tog fart när pappa Pål, utan Elsas vetskap, skickade in bilder på den då 13-åriga dottern till olika modellagenturer. De största, Mikas och Stockholmsgruppen, nappade direkt. Familjen Hosk blev villrådig och skrev kontrakt med båda, vilket man förstås inte kan.

– Vi fattade inte hur det fungerade, säger Elsa och skrattar. Men till slut valde jag Mikas i alla fall. Pappa har stöttat och hjälpt mig hela tiden. Skött affärsförhandlingar medan jag pluggade och så.

Man fattar inte riktigt hur gymnasietjejen Elsa fick tid till allting. Träffar med pojkvänner trycktes in under lunchrasterna, läxor lästes på flygplan och den lovande basketkarriären som point guard i Alvik fick läggas på hyllan.

– Jag saknar basketen. Men jag brukar ta en boll och gå ut och köra lite när jag är ledig.

Det finns två läger i modellvärlden. Antingen har man ett säreget high fashion-utseende. Eller så är man, som Elsa uttrycker saken, ”klassiskt vacker” – vilket funkar bra för mer kommersiella magasins- och reklamjobb. Fröken Hosk är välsignad med båda egenskaperna.

– Precis, jag kan lätt ändra lite hur jag ser ut så det passar för olika saker.
Sortin till New York innebär att Elsa Hosk lämnar lägenheten på Skånegatan på Söder där hon bott tillsammans med sina modellvänner Leona Axelsson och Isabel Brismar Lind.

Flytten sammanfaller med en stor nystart i hennes privatliv också. Hosks relation med landets hetaste popstjärna – den geniförklarade Andreas Kleerup – tog precis slut. Ämnet är, föga oväntat, inget hon gärna diskuterar.

– Vi var nog aldrig riktigt menade för var­andra, säger hon kort.

Varför inte?

– Alltså… har jag lärt mig något av det här så är det att inte skrika ut vem man dejtar. Just nu hänger jag med en annan person, men det tar ett par månader innan den här intervjun kommer ut va? Då hänger jag kanske med någon annan. Det går lite upp och ner. Jag är 19 år. Jag tror inte jag kommer att träffa the love of my life just nu liksom.


Vad händer med den nya, hemliga dejten när du flyttar till USA då?

– Det blir nog inga problem! Du får tolka det hur du vill, hehe.


Då tror jag att han bor där.

– Så kan man ju tolka det. Vi har samma livsstil kan man säga.

Du delar lya med toppmodeller och har varit ihop med en popstjärna. Skulle en svennekille ha chans på dig?

– Jag kan träffa vem som helst och bli kär! Det spelar ingen roll vad den personen gör. Men killen måste dela mina kunskaper och åsikter om saker. Varför dejtar Hollywoodkändisar andra Hollywoodkändisar? För att de förstår varandra. Jag tror att musiker och modeller har ganska lätt att förstå varandra. Det är inte så att jag har som krav att vara ihop med kändisar, men man vill ju ha någon som fattar ens problem direkt.


Hur raggar killar på dig?

– Det är inte så att jag får 10 000 ragg per kväll direkt. En del killar är kanske rädda för mig. Ibland står man själv och liksom… ”Eh, jaha? Varför kommer ingen fram till mig?”


Kommer du att sakna modellkollektivet på Söder?

– Absolut. Första halvåret där var den roligaste perioden i mitt liv. Efterfesterna tog aldrig slut och vi kom närmare varandra än någonsin. Men det är nyttigt att flytta också. I längden kan det faktiskt vara lite jobbigt att bo med sina bästa vänner, det kan verkligen tära på vänskapen. Man märker saker hos varandra som man inte skulle märka annars. Jag har nog en mer bohemisk livsstil än de andra tjejerna.


Var ska du bo i New York?

– Jag har ingen koll, jag är inte personen som fixar saker i förväg. Det brukar alltid lösa sig på nåt sätt. Det får bli lite crazy i början.


Ifjol gick du från 82:a till första plats när Stureplanskrogarna rankade sina favoritgäster. Varför är de så kära i dig?

– Jag tror att det har att göra med att jag fyllde 18 år förra året. Det är kanske inte så bra att skylta med att ha en etta på en sån lista som är under 18 år. Men jag vet inte varför de gillar mig, jag är värdelös på att networka och mingla när jag är ute. Men de vill väl ha någon som syns på lite omslag. Som är lite känd.

Zlatan var fyra. Han är mer känd än dig.

– Jo, men han bor ju inte i Sverige. Jag syns ju ute här uppe lite oftare än han.

Det är inte så att de gillar dig för att du köper så mycket öl?

– Nä, jag gillar inte öl. Jag går inte ut nykter, jag dricker väl som alla andra, men försöker hålla mig lugn. Det värsta som finns är att vara skitpackad och sedan läsa om det på 500 bloggar dagen efter. Jag har sett vad en del skriver. Fy!


Hur modeintresserad är du?

– Mycket! Annars vore det svårt att klara av det här jobbet. Fast det kan vara lite negativt också, man kan lätt få för mycket åsikter om vilka outfits man ska ha. Jag tycker mode är skitkul, men det är inget man ska ta på dödligt allvar. Jag gillar att kolla på vad folk har på sig på gatan, det kan vara jätteinspirerande.


Vad har du på dig nu?

– Gårdagens kläder? Haha. Nej, jag har en blommig vintageklänning, mina favoritringar, en kavaj från Minimarket, en Marc Jacobs-väska… och en sjal från Indien. De kostar typ fem kronor där och går inte att hitta här.


Vilka favoritmärken har du?

– Jag tycker om Balenciaga, Jill Stuart och Etro, särskilt den kollektion som finns ute nu. Och Acne gör fina grejer.


Vad har du för klädkonto?

– Det varierar verkligen. Ibland shoppar jag helt otroligt mycket. Sedan kan ta det månader innan jag har lust igen. Det beror på humöret och situationen.


Men kan du shoppa för, säg, 50 000 kronor i månaden?

– Jag vet inte… har ingen koll, som sagt. Men i perioder lägger jag nog onormalt mycket pengar på shopping. Jag kan köpa en t-shirt som jag inte ens provat för flera tusen kronor. Ibland gör jag av med hur mycket som helst på kläder utan att blinka. Jag har ingen respekt för pengar!

Johan Såthe

Tips: Se Cafés alla bilder på Elsa Hosk här.

SNABBFAKTA

Namn:
Elsa Anna Sofie Hosk.

Familj:
Pappa Pål, mamma Marja, lillebror Lukas, storebror Johan.

Äter till frukost:
”Jag älskar havregrynsgröt med lingonsylt.”

Läser:
Stefan Einhorns bok Medmänniskor. Man blir verkligen en bättre människa av att läsa den.”

Ser på tv:
”Sällan. Om jag inte är på hotellrum i Italien. Plöjer gärna dvd-boxar, Senast sedda är Weeds. Gillar Entourage.”

Gillar:
”Lingonsylt. Mina vänner. Skratta tills jag får ont i magen.”

Ogillar:
”Motorcyklar som bränner förbi på gatan.”

Tränar:
”Friskis & svettis. Streetbasket.”

Kör:
”Inget. Jag har inte körkort, men vill skaffa.”

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2010-10-28 16:37