Hoppa till innehåll

EM i landslagströjor – Café utser vinnaren i fotbolls-EM 2021

Landslagströjor i fotbolls-EM
Robin Åberg

Café ställer Europas snyggaste landslagströjor mot varandra i en rafflande kamp om pokalen.

Snart är det mästerskapssommar och oh! vilken mästerskapssommar det kan bli. Landslagsfebern har sedan Zlatans bekräftade återkomst bara ökat och redan på imorgon är det dags för den första matchen i VM-kvalet. Förra årets stora fotbollshändelse som nu istället blivit årets största fotbollshändelse är däremot det Europamästerskap som ska hållas i sommar om 80 dagar.

Häromdagen släpptes den bortatröja Zlatan, Kulusevski och co. kommer bära när gult är fult, eller ja när det är bortamatch. Designen har delat redaktionen. Det ena lägret hävdar att den är klassisk men ändå modern, elegant men ändå med fötterna på jorden. Urläcker helt enkelt. Det andra menar istället att den här kritstrecksrandiga historien mest ser ut som en omvänd IKEA-piké.

Nedan ska vi se hur landslagets nya matchställ står sig mot EM:s snyggaste matchtröjor. Det hela kommer att avgöras genom ett klassiskt slutspelsformat och vi börjar i kvartsfinalerna. Dags för avspark!

Kvartsfinal 1: Finland hemma – Sverige borta

Vårat kära broderland får även de med flaggelement i tröjan och såhär i närbild funkar det inte riktigt lika bra som Turkiets motsvarighet men det är inte det viktigaste. Det viktigaste är att det står SISU i nacken, finnarnas utryck för den ihärdiga kämpaglöd som sägs känneteckna folket.

Men vad gör ett gammalt slitet utryck när man möter elva IKEA Family-medlemmar i kritstrecksrandigt.

Resultat: 1-3

Kvartsfinal 2: Belgien borta – Italien hemma

Med så här subtila krimskrams-mönster kan det vara svårt att skilja på vad som är mönster och vad som är svettfläckar på Belgiens tröja men det är kanske det som är meningen. Poängen är att i det här fallet funkar det redan innan svetten förgyllt skjortan.

Det viktiga här är vad som pågår i brösthöjd. Den tilltagna mudden på armarna gifter sig med de tre ränderna, Adidas logotyp och emblemet(!) – har det alltid varit så snyggt?

Italiens ställ känns redan nu som en klassiker av den enkla anledningen att det skulle funka lika bra på Roberto Baggio som på Giorgio Chiellini. Då och nu i ett läckert paket från Puma. Det subtila tapetmönstret är förmodligen något klassiskt italienskt mönster som inte ser ut som svett och livar upp den annars raka designen. Extra plus i kanten för kragen som bara väntar på att rätt ego ska vika upp den.

Resultat: 0-1. Mycket spännande men Italien går vidare till semifinal.

Kvartsfinal 3: Danmark hemma – Ryssland borta

Det finns få märken som kan konkurrera med Adidas ikoniska ränder. Ett av dem är Hummel som sitter på rent guld med sina pilar som här pryder axlar och arm. Danmarks ställ är alltid starkt och även om denna upplaga inte hör till de bästa som burits av Lord Bendtner och hans fränder så har de ändå tagit sig hit till kvartsfinalen.

Även den ryska hemmatröjan är superb men varje deltagare får bara skicka in ett bidrag så håll trut och låt ögonen vila på moderlandets bortatröja. Så stilren och rysk att varje babushka snart kommer bära en själv.

Matchen är jämn men efter att ryssarna visat hur väl deras tröja funkar att göra slav squats i lämnar danskarna walk over.

Resultat: 0-3. Ryssland vidare.

Kvartsfinal 4: Turkiet hemma – Wales hemma

Från att ha haft röda hemmatröjor har Turkiet nu svängt om och låter hemmastället domineras av vitt. Vi klagar inte för detta funkar ypperligt bra. Att inkorporera en nations flagga i matchtröjan har aldrig gjorts såhär snyggt (Finland får ursäkta).

Centreringen av symbolerna på tröjan känns rätt och gör det även lätt att läsa av, uppifrån och ner: tröjan är från Nike, laget är Turkiet och spelaren är nummer 18. Enkelt, elegant och majestätiskt.

Uppstickaren Wales, anförda av den alltid lika bedårande Gareth Bale, kommer inspatserande i gult och orange och visst funkar det bra? De små svarta och vita ränderna vid ärmslutet är perfekt avvägda och fungerar ungefär som citronen i en G&T, fräschar upp och binder samman. Ett unikt ställ.

Resultat: 5-5. Wales vidare efter slantsingling.

Semifinal 1: Ryssland – Sverige

Två bortaställ gör upp i den första semifinalen men det är inte ens spännande. Dopade eller ej förtjänar Ryssland den här segern.

Resultat: 5-1. Ryssland till final.

Semifinal 2: Italien – Wales

Vilken match! Experterna menar att det här är den moraliska finalen och visst är det två starka kort som gör upp. Föreställ er dessa ställ på en grön gräsmatta som badar i sol. Ojvoj!

Wales har kämpat hårt men får här ge sig mot stilikonerna i Gli Azzuri.

Resultat: 2-1.

Final: Italien – Ryssland

Vid det här laget har både Putin och Berlusconi mutat sönder domarteamet och det tackar vi för. Inga mutor i världen kan dock stoppa den tryckvåg av storkuksplasma som frigörs när hela det italienska laget viker upp kragen. Game over.

Europas snyggaste landslagströja tillhör Italien!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.