Hoppa till innehåll

Emil Åreng: ”Drinkarna som håller till mina barnbarn 2093”

Kristofer Steneberg

Café bad prisade bartendern Emil Åreng ta fram en tidlös drink som håller att servera även om 72 år. Resultatet? Det blev två. Därefter skrev han ett brev till framtida generationer, lade det och alkoholen till drinkarna i en låda tillsammans med en rad andra prylar, tog spaden i hand och grävde sedan ner det på en hemlig plats.

2093 må vara långt bort, men rent siffermässigt är det faktiskt bara 72 år dit och det är onekligen intressant att försöka se in i Saidas spåkula för att förstå hur vi kommer att dricka då. Och kommer vi ens att dricka? Min prognos är att det dricks mindre i framtiden – men bättre. Vi valde att använda Plymouth Gin i vår tidskapsel då den fyller 300 år vid tiden för lådans öppnande, men också för att en dryck som bara är trendig för stunden inte är något att packa ner i en låda för nästkommande generationer av drinknjutare. För trots att det är svårt att blicka framåt går det alltid att lita på klassikerna.

Brevet:

Det här är Emil Åreng som skriver. Jag är alltså din mammas eller pappas gammelfarfar. Du kanske har träffat mig när du var väldigt ung eller så har du hört historierna om mig. Allt är troligtvis sant och är det inte sant så har jag i alla fall lyckats med att föra vidare en överdrivarådra av rang.

När jag skriver är året 2021. Det har varit en så kallad pandemi och livet kommer nog aldrig bli som det var innan. Men innan den här pandemin så reste folk till höger och vänster, man kramades när man träffade folk man kände och ibland kramade man även folk man inte kände – kan du tänka dig så tokigt?

Nu kramas vi inte. Däremot försöker vi nu krampaktigt att krama om vår planet. När du läser det här så borde allting inte ha gått åt helvete – men jag kan faktiskt inte lova något.

Jag kan i och för sig lova att det du hittar i lådan kommer att vara orimligt gott. Kanske är det en smak från en svunnen tid. Det var precis så jag sportade mitt yrkesliv; att sprida smaker och glädje. Jag kommer inte vara så himla långrandig, för som sagt, du har nog hört det mesta om mig och vad mitt livsmotto var. Och har du inte hört det, så kan du hitta på lite. Livet går väl ändå ut på att vara påhittig och respektera alla andra. Jag hoppas du får glädje av det här.

Kärlek från Andra Sidan. / Emil Åreng – 1986 – ???

Förhoppningsvis blir min sons barnbarn glada åt att få testa något som deras gamla bartender-farfarsfar har gjort. Jag valde Plymouth Gin eftersom den har allt som jag och många andra drinkproffs söker i en gin. Med perfekt balans som möter klassisk flaska är den lika självklar i ett barskåp som en spade var när det var dags att begrava lådan.

Det som packats ner i lådan är:

Pokal – En gång i tiden var ju även jag en oerhört framgångsrik idrottare. Så framgångsrik att jag vann en pokal 1995 för att jag var med i klubbmästerskapen i skidor och som enda deltagare tog hem segern utan några större hinder. Hela Bräcke var imponerade. Eller i alla fall mamma Inga-Lill.

Vinöppnare Den här hittade jag i Bensjö. Det är definitivt inte det bästa verktyget för att öppna vinflaskor så kanske är det en något ironisk present. Lyckas du få upp en flaska vin med denna så är du definitivt ett geni.

Nickelgodis
En klassiker som måste upplevas och som klarar sig i alla år. Den finns nog inte i framtiden och blir därför en riktig raritet.

Jigger
Perfekt för att måtta upp cocktails. En favorit.

Klenoder
Längst in i en låda hemma hos föräldrarna hittade jag dessa små saker. En flundra i lera och en fin ask. Det här är vad som kallas släktklenoder. De ska föras vidare, helt enkelt, men ingen vet egentligen varför.

Jeansskjorta från Eton
Oerhört snygg och hur coolt är det inte med kläder som går i arv? Kanske det finaste man kan ge sina barnbarnsbarn.

Plymouth gin
Det mäktigaste i lådan. Har hållit receptet intakt sedan 1793. Kan gå att sälja eller blanda drinkar på.

Recepten:

Jag har valt att lägga med recept på två drinkar. Den första är den kanske mest klassiska och bästa cocktail du kan dricka, som med fördel serveras i glas som stått i frysen några timmar innan. Receptet kan du såklart variera om du vill, men det här originalreceptet håller garanterat minst ett sekel till.

Dry Martini
50 ml Plymouth Gin
10 ml torr Vermouth

Gör så här
Rör med is i 10 sekunder
Garnera med oliv

Drink nummer två är en variant på Negroni. Den kan kanske bli lite lurig, för även om de flesta ingredienser är klassiska är det oklart hur tonicen klarar sig i över 50 år.

Negronish & tonic
30 ml Plymouth gin
20 ml Campari
20 ml vit, torr vermouth
Tonic
Citronzest, skiva
Flingsalt

Gör så här
Bygg alla ingredienser i ett highballglas
Avsluta med citron och flingsalt

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.