Annons
Annons

stokig-garderob

Garderoben är som en oupptäckt djungel, du vågar knappt öppna den och vet inte vad du kan råka utför längst där nere – ett par gamla bootcut-jeans, en von Dutch-keps, en skjorta som har varit för liten i åtta år?

Annons

Det är dags att rensa, och det med råge. Här är åtta steg som gör din utrensning något enklare – du kommer tacka oss efteråt!

Gilla Cafe.se på Facebook

Foto ovan: Welltodoyou.

* * *

1. Lägg en hel dag

heladagen

Det kommer bli traumatiskt, det kommer kosta blod, svett och tårar och, på förekommen anledning, det kommer att ta lång tid. Gör det till ett evenemang bara för dig, en viss dag, så lovar vi att du kommer till skott. Dra på någon skön tempofylld spellista eller en P3-dokumentär, kavla upp ärmarna på en av skjortorna du har tänkt behålla, häll upp ett stort glas O’boy och börja matchen!

Foto: Flickr.

 

2. Placera kläderna i högar

kladhogar

T-shirts för sig, kalsonger för sig… du fattar. Det är ett smart första sätt att få en överblick över vilka kläder du egentligen har (många ligger gömda under andra plagg och får aldrig se dagens ljus – tänk den där Hawaiiskjortan du köpte på Primark i London 2005) och vad du för mycket av (jo, du har för mycket kläder, ljug inte).

Foto: Elizabeth.

 

3. Gå igenom alla plagg

harddom

Ta ett djupt andetag och något stärkande. Sen: håll upp kläderna en och en och fråga dig om du verkligen behöver just det här plagget. Du måste ha en attityd värdig en sträng chefredaktör av den gamla skolan, eller Gordon Ramsay.

Har du använt plagget under det senaste året? Om svaret är nej så ska det bort, för då är sannolikheten att du kommer använda det igen är nära noll.

Är plagget helt? Om inte, är det värt att laga det?

Dela sen in kläderna i tre högar: sparas, ges bort, slänges (de som är trasiga) och, eventuellt, fixas (de som har en mindre skada och som du vill behålla ändå). Allt måste hamna i en hög, inget ”det här kollar jag senare”.

Foto: ceepingtime_ca.

 

4. Döda dina nostalgikänslor

dodskalle

Hellre fälla än fria, särskilt när det gäller kläder som är hela –  men som ser så knäppa ut att du aldrig kommer bära dem. Du vill inte sluta upp i en amerikansk dokumentär om hoarders (tvångsmässiga samlare).

Foto: Danny PIG.

 

5. Låt inget distrahera dig

ingenkontakt

Stäng ner Facebook. Jo, gör det. Sätt mobilen på Flight mode (så vida du inte har otroligt stark självdisciplin). Det är alldeles för lätt att lägga ner arbetet halvvägs när en kompis vill dra ut dig på stan. Men om du har en vän som har det välstädat hos sig själv, kan det vara en god idé att ha med hen som medhjälpare: någon behöver säga ”släng” när du själv inte kan ta sitt förnuft till fånga.

 

6. Släng och ge bort

utrensning

Låt inget vara kvar som inte ska vara där. Lämna överblivna kläder hos Myrorna eller någon annan second hand-affär, släng det som ska slängas, gå till skräddaren om du har något som ska lagas. Kom över att några Iron Maiden-t-shirts och dina gula sneakers fick åka på foten. Det är med kläder som med flick/pojkvänner: spring inte efter dem, det kommer alltid en ny.

 

7. Njut av resultatet

yippie

Du har en fräsch och luftig garderob som bara är full av kläder du gillar. Visst kan du köpa fler – men se till att hålla dig på en rimlig nivå. Det bästa knepet för att behöva göra så få utrensningar som möjligt är att regelbundet kolla igenom ditt utbud och komma ihåg vilka plagg som alltid ratas när du klär på dig på morgonen.

Nu är du färdig. Sätt på mobilen, ring kompisarna, fira den första dagen på resten av ditt liv!

Foto: Grégory Tonon

 

Jonatan Loxdal

* * *

Läs också!

14 smarta sätt att lura dina gäster att du har ordning i hemmet

14 superenkla knep som får dina favoritkläder att bli som nya

10 knep som gör dig snyggare i dina jeans

Annons

Dela (35)
Tweeta

Annons


Laddar