Hoppa till innehåll

En man som heter Ove beställer en bit kött som inte är en bit kôtt

Äter lunch med min vän och kontorskollega N på lokala stekhuset. Vid bordet bredvid sitter två män i 55-årsåldern iklädda Boris Lennerhov-kavajer. Servitris: (Glatt) Välkomna! Är ni färdiga att beställa? Boris Lennerhov-kavaj 1: (Slänger ner menyn självsäkert på bordet) Vi tar entrecôten! (Uttalat ”äntrekååån”) Servitris: (Skriver i blocket) En entrecôte (uttalat ”antrekått”), hur vill du ha den? … Continued

Äter lunch med min vän och kontorskollega N på lokala stekhuset. Vid bordet bredvid sitter två män i 55-årsåldern iklädda Boris Lennerhov-kavajer.

Servitris: (Glatt) Välkomna! Är ni färdiga att beställa?

Boris Lennerhov-kavaj 1: (Slänger ner menyn självsäkert på bordet) Vi tar entrecôten! (Uttalat ”äntrekååån”)

Servitris: (Skriver i blocket) En entrecôte (uttalat ”antrekått”), hur vill du ha den?

Boris Lennerhov-kavaj 2: (Släpper sin meny på bordet lite på det där sättet som om han genomförde ett experiment som ska motbevisa tyngdlagen) Ja, hörru, jag vill ju inte vara en besserwisser eller så (småskrattar på ett sätt som ställer utom allt rimligt tvivel att detta är just vad i stort sett hela hans livsföring eftersträvar att vara) Men det heter alltså ”äntrekååå”!

Servitris: (Tittar ett par sekunder på honom, biter sig i läppen, samlar sig och ler vänligt) Självklart. Det gör det säkert. Vad får det lov att vara att dricka?

Boris Lennerhov-kavaj 2: (Lätt upprört) Vadå ”det gör det säkert”? Vad fan menar du med det? Det HETER så!

Servitris: (Harklar sig) Mmm, men om man ska vara petig uttalas det faktiskt ”antrekått”. Men jag tycker inte att det kanske spelar så stor roll. Man kan säkert säga båda.

Boris Lennerhov-kavaj 2: (Planterar sitt pekfinger hårt i bordsskivan) Det är FRANSKA!

Servitris: (Nickar vänligt) Som sagt. Man kan säkert säga båda. Vad fick det lov att vara att dricka?

Boris Lennerhov-kavaj 1: En stor stark för mig.

Boris Lennerhov-kavaj 2: (Viftar uppgivet med handen, lite som för att säga ”jamen DÅ SÅ, då kan vi väl lika gärna bara utlysa ANARKI också och bara lämna över landet till TERRORISTERNA då för FA-AN!”) Jaha. Jajaja. Då tar jag det också då.

(Servitris nickar vänligt, tar menyerna och lämnar bordet. Tar ett uppenbart mycket djupt andetag och stannar vid min vän N och mig.)

Servitris: Välkomna! Kan jag ta er beställning?

Jag: Om jag säger att vill ha oxfilen (uttalat som om det var ett verktyg som man slipade oxar med), kommer du spotta i min tallrik då?

Servitris: (Tittar inte alls vänligt på mig)

Min vän N: (Skakar sakta på huvudet)

Jag: Nämen du…vet. (Kliar mig lite i bakhuvudet) Ox-filen…som ”antrekååå”…

Servitris: (Tittar lite på mig som om hon funderar på hur lång tid det skulle ta för henne att hugga ihjäl mig med salladsgaffeln)

Min vän N: (Gömmer ansiktet i händerna)

Jag: (Harklar mig, tittar ner i bordet, mumlar) Jag vill ha ryggbiffen då, tack.

Servitris: (Svarar inte, vänder sig till N) Och vad vill du ha?

Min vän N: (Ler vänligt) En pistol, tack!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.