Hoppa till innehåll

En man som heter Ove recenserar mina kaffevanor

Kista galleria. Igår eftermiddag. Kassörska: (Drar av kvittot från kassaapparaten) Oj! Nu gjorde jag fel! Jag: Okej. Kassörska: Jag slog in två latte istället för en! Jag: Okej. Kassörska: (Ger mig pengar tillbaka) Jag ska dra ut ett nytt kvitto till dig. Jag: Det är lugnt. Det behövs inte. Kassörska: (Blänger irriterat på mig) Jag … Continued

Kista galleria. Igår eftermiddag.

Kassörska: (Drar av kvittot från kassaapparaten) Oj! Nu gjorde jag fel!

Jag: Okej.

Kassörska: Jag slog in två latte istället för en!

Jag: Okej.

Kassörska: (Ger mig pengar tillbaka) Jag ska dra ut ett nytt kvitto till dig.

Jag: Det är lugnt. Det behövs inte.

Kassörska: (Blänger irriterat på mig) Jag måste liksom det. Det är liksom LAG på det!

Jag: Jaha…jag…förlåt. Jag visste inte det.

Kassörska: (Börjar frenetiskt trycka på kassaapparaten) Mmm, men jag måste häva det här köpet först. Och sedan slå in allt igen.

Medelålders man bakom mig i kön (vi kan för enkelhetens skull anta att det är en man som heter Ove): Nänänä, du kan bara ta betalt av mig istället, för jag ska ha två kaffe!

Kassörska: (Skakar trött på huvudet åt Ove, återgår till att trycka på kassapparaten)

En man som heter Ove: (Uppenbart stött) Men jag säger ju till dig att du kan ta betalt av mig! Jag ska ha två kaffe! Då kan du ta betalt för en! Så blir det rätt i kassan!

Kassörska: (Suckar utan att titta upp) Mmm, tack, men det funkar liksom inte riktigt så…

En man som heter Ove: (Tittar surt på mig, tittar lite nedlåtande på kassörska) Nu lyssnar du på mig: Om du bara tar betalt för EN kaffe av mig, då beh…

Jag: (Harklar mig) Jag behöver inget kvitto alltså. Det är lugnt.

En man som heter Ove: (Vänder sig argt mot mig, pratar med tonen och kroppsspråket som om jag inte förstår svenska) Jag ska ha t-v-å-å-å kaffe. Och hon slog in e-n kaffe för mycket på d-i-i-i-g. Då behöver hon bara sl…

Kassörska: (Sammanbitet) Jag förstår det! Men det funkar inte så! Jag måste häva köpet för att det ska bli rätt i kassan.

En man som heter Ove: (Ser ut att tycka att han nu faktiskt varit mer än lovligt tålmodig med oss båda) Men du kan ju bara slå in EN kaffe och se…

Kassörska: (Djupt andetag, pratar mellan tänderna) Men han beställde inte kaffe. Han beställde latte!

(Ganska tryckt tystnad)

En man som heter Ove: (Tittar på mig på det där sättet som medelålders män gör när de får veta att jag beställt en ”latte” istället för vanligt kaffe. Lite på samma sätt som medelålders män tittar på mig när jag berättar att jag inte har något bensinkort.)

Kassörska: (Vänder sig uppgivet mot mig) Här är ditt kvitto.

(Tystnad)

Jag: Får jag gå nu?

Kassörska: Ja.

En man som heter Ove: (Skakar besviket på huvudet åt mig, som om det är jag som är den verkliga idioten här, vänder sig mot kassörskan) Jaha? Är ni färdiga nu eller? Jag ska i alla fall ha två kaffe. V-a-n-l-i-g-t kaffe!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.