Hoppa till innehåll

En ny svensk sneaker med globalt patent korrigerar din hållning och eliminerar ryggskott

stinaa j peter hedberg stina andersson sneaker sko ortopedisk forskning nasa sula ryggskott knä problem
stinaa j peter hedberg stina andersson sneaker sko ortopedisk forskning nasa sula ryggskott knä problem
Kristofer Steneberg

Ett nytt svenskt skoföretag har blivit en snackis i modekretsar. Anledningen är en patenterad sula, teknik från Nasa och en sko som utlovar färre ryggskott och bättre hållning. Nu släpps herrkollektionen.

Efter ytterligare en kväll med ont i fötterna fick Stina Andersson nog. Billiga och hårda sulor oavsett vad skorna kostat i inköp. Hon kontaktade ortopedteknikern och sulnörden Peter Hedström och efter några möten startade de bolag ihop. 

”Jag hade bara en idé och en vision, medan han hade lösningen”, säger Stina Andersson. 

Anledningen till att det gick undan var Stinas Anderssons driv och Peter Hedströms stora samling data och kunskap om hur fötter runt om i världen är uppbyggda. 

”Jag har rest runt jorden i över 30 år för att behandla idrottsstjärnor och lag, främst inom ishockey och fotboll. Under den här tiden samlade jag in data och information för att förstå de anatomiska skillnaderna på fötternas form och hur olika människor rör sig i respektive land och världsdel”, säger Peter Hedström. 

Grundidén är att göra fotens position mer korrekt. På det sättet hamnar vinklar i knän, höft och rygg i rätt läge. 

Stina Andersson designade, byggde företag och tog fram varumärke. Peter Hedström sökte och tog fram världens främsta material från rymdindustrin och använde sin data från miljontals 3D-skannade fötter för att ta fram teknologiska lösningar för skorna. Det blev två funktionella globala patent. 

Peter Hedström brinner för fotens anatomiska form. Han förklarar att varje fot har tre fotvalv. Två längsgående samt ett främre bågformat valv. Deras uppgift är att ta upp stötar när man står, går, hoppar eller springer. 6 av 10 är plattfotade, 1 av 10 har höga och rigida fötter och 3 av 10 har normala fotvalv. De sistnämnda blir i stort sett aldrig skadade. Men majoriteten har alltså större behov att använda bättre skor och en insida som inte är generisk. 

”Våra skor ska vara en investering både i kroppen och garderoben”, säger Stina Andersson. 

Med kroppen menar hon att minska risken för onödiga belastningsskador i fötter, underben, knän, höfter samt rygg.

Det ortopedtekniska inlägget i skon är formen på ett medelvärde på hur världens alla fötter ser ut. Materialen är hämtade från rymdteknologin. Ett är memory foam som ger en individuell anpassning. Undertill finns tre tvärgående barriärer som ger stöd till fotens tre valv, ser till att foten kan återta sin ursprungliga form och arbeta på ett naturligt sätt för den som går. Två längsgående barriärer ser till att du inte går snett. 

Nu släpper Stinaa.J en kollektion herrskor. Den rena sneakerskon är först ut. En modell som förändrats minimalt de senaste 50 åren: 

”Jag tror inte på snabba trender, vill snarare bidra till en mer hållbar konsumtion genom tidlöst mode. Jag vill att man har skorna så mycket som möjligt, för då mår kroppen bäst”, säger Stina Andersson. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.