Historien bakom svenskarnas favoritsneaker – Converse All Star

Från basketsko till folkhemsfavorit. Så ser Converse All Stars mer än 100 år gamla historia ut.

 |  Publicerad 2016-08-02 09:13  |  Lästid: 3 minuter

Redan år 1908 grundades Converse Rubber Shoe Company av Marquis Mill Converse och två år senare var företaget i full gång att tillverka atletiska varor.

Under detta årtionde blev efterfrågan på skor skapade för att spela basket i stor då sporten snabbt hade blivit lika stor som amerikansk fotboll och tennis – något Converse självklart tog till sig. År 1916 släppte de sin första basketrelaterade sko och ett år senare kom den variant som har hängt med sedan dess – Non-Skid eller All Star som den tre år senare skulle döpas om till, ett namn som också skulle komma att bli synonymt med sporten i sig. Sneakern hade diamantmönstrad yttersula, höga kanter och läderklädsel och modellen skulle bli den ledande skon att användas i basketsammanhang under de kommande 50 åren.

1920

Bild på några av Converse All Star-modellerna som fanns under tidigt 20-tal.

Under de tidiga åren skedde de mesta av All Stars förändringar. Återkoppling från aktiva basketspelare gjorde det enkelt för Converse att justera sin design för att skapa en allt bättre sko för spelarna. År 1925 släppte de en uppdaterad version av Non Skid, med flera förbättringar som varit betydelsefulla för sneakern, bland annat innersulor i kork, förstärkt, utbytt ytterläder, valet att lägga till en häldämpning och en snävare fot för bättre fotvalvsstöd.

Någon som har gjort speciellt mycket för att sprida Converse till den stora massan var basketspelaren Charles Hollis Taylor ”Chuck Taylor”. Han började använda sneakern redan när de först kom ut på marknaden och när han slutade sin basketkarriär i början av 20-talet klev han in på Converse Chicagos försäljningskontor för att söka ett jobb – vilket han fick direkt. Chuck väntade inte länge innan han började åka runt i USA för att arrangera basketworkshops. Där lärde han spelare och tränare om nya basketprodukter som fanns och föreslog – såklart – att lagen skulle använda sig av All Stars.

chuck.taylor

Chuck Taylor, vänster, på planen i ett par av hans Converse Chuck Taylor All Star Ox’s.

År 1934 hade Chuck Taylor tillbringat mer än ett årtionde som Converse talesperson och har sedan dess varit den basketspelare som är starkast förknippad med företaget. Strax därpå gjorde Converse sin allra första skrivna överenskommelse med honom och döpte om skon till Chuck Taylor All Star.

Under NBA:s tidiga år, ligan startades i mitten av 40-talet, blev Converse den inofficiella skon, tack vare deras historia inom basketen.

Därefter tog det lång tid innan modellen fick några betydelsefulla ändringar, inte förrän sent 50-tal valde Converse att skapa en ny version av skon, efter kritik från basketspelare. Många ville ha en sko med lägre skaft, för att frigöra anklarna. För att göra detta skickade Converse ett team av designers och lådor med All Star-skor till laget Harlem Globetrotters, som skulle hjälpa dem att skapa den nya, låga modellen. Modellen skapades därefter genom att klippa av skaften på skorna för att testa olika låga varianter av All Stars där spelarna fick ge teamet kritik för vad som var bra, och mindre bra, med de olika testen.

Resultatet blev Chuck Taylor All Star Ox (förkortning för Oxford Cut) och lanserades år 1957.

8371413_orig

Under 60-talet använde ungefär 90 procent av professionella- och college-basketspelare sig av Converse och 80 procent av konsumentmarknaden utgjordes av Chuck Taylor All Stars.

Trots sin starka historia inom basket är det i dag utanför planen vi ser de allra flesta Converse. Faktum är att den sista gången vi såg ett par av Chuck Taylor All Stars på en NBA-spelare var under basketsäsongen år 1979-1980 på Wayne ’Tree’ Rollins. 80-talets början markerar således att sneakerns era inom professionell basket tog slut, men det är inget som gjort skon mindre populär. Den ikoniska sneakern finns i dag i många hem och de flesta har någon gång haft ett par knutna runt sina fötter – vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att det beräknas att fler än 800 000 000 Chuck Taylors har sålts sedan det första paret kom.

Läs också: Converse lanserar ny All Star-modell – största förändringarna på över 50 år

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-16 15:59