Ett nytt brädspel låter dig och din familj avskaffa demokratin i jul

Kika på möjligheterna till grundlagsändringar i mellandagarna när människorättsorganisationen Civil Rights Defenders släpper brädspel.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2021-11-22 15:10  |  Lästid: 2 minuter

Enligt en färsk undersökning från människorättsorganisationen Civil Rights Defenders är drygt var tredje svensk (37%) orolig över att Sverige rör sig mot att bli ett alltmer odemokratiskt land. Samtidigt uppger en av fyra (25%) att de tror att det hade varit positivt om Sverige styrdes av en stark ledare istället för ett flertal politiska partier. Spännande, eller vad man ska säga.

I jul kan man i alla fall rädda demokratin genom att avskaffa den. Det menar i alla fall nämnda Civil Rights Defenders som har tagit fram ett brädspel, Dictator of Sweden, som handlar om kampen för demokrati i vårt (alltjämt!) avlånga land.

I ett pressmeddelande berättar man att spelet går ut på att någon ska försöka bli Sveriges första diktator innan de andra spelarna har hunnit säkra demokratins framtid. Med list och lögner ska spelarna ta reda på vem som är med en, eller emot en, samtidigt som man ska hantera lobbyister, spioner och virala skandaler.

Syftet med brädspelet är inte bara att framkalla konflikter kring julgröten utan att öka engagemanget för demokratins framtid, menar man.

– Mot bakgrund av demokratins 100-årsjubileum, de pågående regeringsförhandlingarna och ett annalkande riksdagsval är det hög tid att diskutera framtiden för vår svenska demokrati. Brädspelet är, förutom ett roligt spel, ett sätt att belysa de antidemokratiska strategier som vi ser i vårt arbete runt om i världen. På så sätt kan man säga att spelet är baserat på verkliga händelser. Vår förhoppning är att det kan få fler att förstå att vi inte får ta den svenska demokratin för given, säger Anders L Pettersson som är Executive Director på Civil Rights Defenders. 

Under den föregående veckan hölls också en spelomgång i riksdagen tillsammans med fem riksdagsledamöter från lika många partier mitt under pågående regeringsförhandlingar. Värdar var Åsa Eriksson (S) och Joar Forsell (L). 

– För att lyckas med rollen måste man vara bra på att ljuga och det är inte jag, berättade Åsa Eriksson knipslugt för Fagersta-Posten efteråt.

Spelet går att köpa online på Civil Rights Defenders hemsida och på Grandpa i Stockholm, Göteborg och Malmö och kostar 399 kr. Allt överskott går direkt till Civil Rights Defenders arbete för mänskliga rättigheter i Sverige och världen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-11-22 15:13