Hoppa till innehåll

Här är alla partiernas vallåtar 2018 – och det låter exakt(!) som du tror

Svenska valkampanjslåtar är knappast kända för att locka till sig tunga artistnamn – eller hålla en högre kvalité. Men i år då? Café har lyssnat med kritiska öron på de svenska riksdagspartiernas vallåtar 2018.

Att bara fyra partier bemödat sig att fixa en ny vallåt inför det stundande valet 9 september vittnar om partiernas oförmåga att – även i dessa politiska tider – sexa till sin framtoning så att artister vill förknippas med deras budskap. Det må vara en väldigt liten del av kampanjandet. Men ändå: känslan att partierna går till val med bara massor att förlora – snarare än massor att vinna – cementeras ytterligare några procent när flera partier inte ens orkar fixa en ny vallåt.

I USA, däremot, är förhållandet mellan musik och politik betydligt viktigare än här hemma. Ofta blir det både fel och komiskt, som klassikern i sammanhanget när Ronald Reagan annekterade Bruce Springsteens USA-kritiska Born in the USA inför valet 1984.

Annat är det i musikskaparglädjen kring fotbollsmästerskap med svenskt deltagande. Inför VM sattes det officiellt rekord i inofficiella svenska VM-låtar – och Café lyssnade och konstaterade att det mesta var sådär till väldigt sådär.

Café har återigen dragit på sig hörlurarna för att lyssna – och bedöma – svensk kampanjmusik. Tyvärr tvingas vi kvotera in gamla vallåtar för Liberalerna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet som helt enkelt inte bemödat sig att komma med nya. För det förtjänar partierna naturligtvis en lätt Trump:ig avhyvling redan på förhand: SLAPPT!

Här är alla riksdagspartiernas vallåtar:

Kristdemokraterna: Roland Utbult – KD-låten (2018)

KD:s riksdagsledamot Roland Utbult, som bland annat tidigare haft musikaliska samarbeten med Tomas Ledin och Triple & Touch, har visat tydliga framfördrömmar tidigare. Under en en riksdagsdebatt 2011 sjöng han över goda minuten från talarstolen för att trumma in sitt budskap kring socialtjänstfrågor ytterligare.

Nu har han fått KD:s vallåtsförtroende och den gitarrtunga instrumentalen kan närmast beskrivas som en typisk backtrack för sologitarrsträning. Lite småfräcka basic-gitarrlicks som säkert får det att light-kittla till för KD:s tidigare partiledare, countryälskande Göran Hägglund. Texten då? Det man kan tänka sig: steg ett-budskap om kristen värdegrund. Tycker man att en KD-vallåt borde innehålla mer I en rosa helikopter autotune gör man rätt i att ta del av KDU:s inofficiella vallåt.

Mest plågsamma textrad: ”Vi behöver en ny politik med en hållbar kristen etik”.

Sverigedemokraterna: Bedårande barn feat. Peter Jezewski – Varje liten del utav mig (2018)

”E x k l u s i v – v ä r l d s p r e m i ä r”. Så inledde Marcus Oscarsson sin – just det! – exklusiva världspremiär av Jimmie Åkessons band Bedårande barn och Boppers-sångaren Peter Jezewskis SD-vallåt på sin egen Facebook-sida. En låt som Oscarsson gav fem mikrofoner (?????) av fem och hyllade med överorden ”Benjamin Ingrosso får nog vara glad att låten inte var med i Melodifestivalen:)”.

Om vi ska lämna debatten kring huruvida en politisk kommentators Facebook-sida ska springa partiernas ärenden med ”exklusiva världspremiärer” av vallåtar så innehåller själva låten massa klichéer. Folkhemsflirtande brodyr i videon, Fruity loops-doftande instrumentalbygge och formulär 1A-textplattityder om gemenskap och ett samhälle som ska återbyggas. Ska man hitta nåt positivt är det ändå piano-Jimmies synthslingor i första versen. Catchy.

Mest plågsamma textrad: ”En strävan för oss samman till en hel nation, det är vår vision”.

Liberalerna: Bli Liberal (2016)

Liberalerna nöjde sig med vallåten Bli liberal, skriven för riksstämman i Linköping 2016 – gissningsvis som ett led i lanseringen av partiets nya namn.

Det låter som att Liberalerna kapat första bästa karaokespår av en dansbandslåt – och lagt på lite sång. One take. Ytterligare en vallåt rätt in i schlagerträsket. Hade vi haft Marcus Oscarsson mikrofonbetygssystem hade Liberalernas två år gamla vallåt belönats med noll mikrofoner (?) av fem.

Mest plågsamma textrad: ”Nu är det val. Bli liberal. Det är ditt val”.

Centerpartiet: Nära dig (2014)

Text och melodi: Fredrik Kempe. Närodlad politik eller närodlad vegetation? Det är lite knepigt att greppa huruvida den Kempe-skrivna gitarrkillelåten (framförd av en tjej) från 2014 är en vallåt för Centern eller Miljöpartiet. Hur det låter? Ungefär som om en reklambyrå fått 50k på faktura för att göra en radioreklamslåt åt en liten närodlande gård i Grimslöv. Plus för den gulliga animationen på de väldigt snälla frönen. Eller vad det nu är.

Mest plågsamma textrad: ”Våga tro, våga väx och gro”.

Socialdemokraterna: SSU – Starkare tillsammans (2018)

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU står bakom partiets låt inför valet. Låten, som är väldigt lik en generisk inofficiell mästerkapslåt, känns som att den var tilltänkt till fotbolls-VM, men stektes i sista sekund för att sedermera plockas upp under SSU-paroll med ny textkostym.

Märkligt slarvig övergång från brygga till refräng. Det liksom klipper på ett ovärdigt, obehagligt sätt. Pianot över post-refrängens uttextade ”aahaahaahaahaahhahhahhha” är också smärtsamt midi-burkigt och låten är så långtifrån Sveriges bästa låt på ”aahaahaahaahaahhahhahhha”-temat, Nightmens Ahahahah (Oh No), man kan komma. Tilläggas bör att det inte finns en ytterligare låt på ”aahaahaahaahaahhahhahhha”-temat.

Och just det, du tror att låten innehåller ett samplat Stefan Löfven-tal över ett drop? Du tror rätt.

Mest plågsamma textrad: ”Gemenskap och hopp. Vääääälfärd och jobb”.

Vänsterpartiet: Andrés Esteche – Robin Hoods vänner (2010)

Det ska sägas att det är märkligt att Vänsterpartiet inte lyckats få en (halv)vettig musiker att engagera sig i en NY vallåt till partiet på två val. Det kanske inte är det allra kreddigaste uppdraget, men HEY! den gamla sanningen att all bra musik görs av vänstersympatisörer är ju fortfarande sann. Varför inte den gamla pressekreteraren Uje Brandelius comebackande band Doktor Kosmos har gjort en vallåt är något av ett minimysterium.

Men nog om det som inte är och fram med det som var. Andrés Esteches Robin Hoods vänner är en klassiker i vallåtssammanhang. Tonartshöjning, pajig lågbudgetvideo och trötta textradsattacker mot högern där stekarekulturen (som dessutom var superpassé redan 2010) enkelspårigt får symbolisera vänsterns kamp mot kapitalet. Fniss, fniss. He he. Nä nä.

Mest plågsamma textrad: ”Med pappas Mastercard. På tennisveckan mår han riktigt bra”.

Moderaterna: MUF – Moderat såklart! (2018)

Visst blir man lite ledsen när livet är så förutsägbart att MUF gör en vallåt åt Moderaterna som låter PRECIS som man tänker sig att MUF-house låter?

MUF är inte mycket bättre än Vänsterpartiets vallåt var 2010. I låten ägnar man sig åt att hoppa på Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Magdalena Andersson. Det är Rosenbad som ska intas och det är statens bolag som ska säljas. Vi gissar på att de eller den som gjort låten inte reflekterat över att det redan finns en låt med samma titel, men med omvänd betydelse, trallpunkarna i Strebers Moderat såklart från 1987.

Mest plågsamma textrad: ”Men nu får det räcka, ja, nu får det vara bra. Vara bra, bra, bra, bra, bra, bra, bra”.

Miljöpartiet: Ixius – Vi röstar grönt (2014)

I ett par introsekunder kan man tro att det är introt till Eagle-Eye Cherrys superlåt Save Tonight. Det är också låtens bästa parti. I övrigt är Vi röstar grönt förvisso rätt trallig men samtidigt också en ack för trist och slätstruken låt du inte kommer att en minnas en sekund av efter att du lyssnat klart. Synd att Miljöpartiet inte tog aktualitetschansen att slänga ihop en vallåt om ett land som brinner – bokstavligen.

Mest plågsamma textrad: ”Med vår framtidstro, bygger vi en bro”.

Bonus: Fler vallåtar vi gärna glömmer… fast ändå inte glömmer.

Moderaterna: Vi och framtiden (2014)

Moderaterna i Gävle (2014)

Ny demokrati: Drag under galoscherna (1991)

Kristdemokraterna: KDU Skåne (2014)

[newsletter]

[socializer-facebooklikeshare]

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.