Fem böcker du hittar i alla killars bokhyllor: Del 3

Kartläggningen av de mycket märkliga manliga läsvanorna är ett lika delar förbluffande som fascinerande jobb. I denna tredje del fortsätter Cafés Jonas Strandberg med sin närstudie av den genomsnittlige mannens bokhylla.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2023-04-06 14:14  |  Lästid: 2 minuter

“Fem böcker du hittar i alla killars bokhyllor: Del 1”

“Fem böcker du hittar i alla killars bokhyllor: Del 2”

1. Vad jag pratar om när jag pratar om löpning

Män älskar böcker som förhöjer fysisk aktivitet till något poetiskt och andligt. De älskar sådana böcker för att det skapar någon sorts förhöjd mening med träning. De kan inte bara acceptera att det är tråkigt och jobbigt, men göra det ändå och inte snacka så mycket om det.

2. En "Dassbok"

Högst tveksamt om den här kvalificerar sig. Vi pratar nämligen om ett bidrag som sällan hittas i specifikt bokhyllor. Den här är ju den mycket underliga serien där alla böcker har ett hål i hörnet med ett snöre, så man lätt ska kunna hänga den på en krok i badrummet. Det är oklart om den går att köpa på något annat sätt än via försäljare av jultidningar. En fördel med den här serien är att det varje år kommer en ny, vilket är för väl. Det är svårt att föreställa sig något äckligare än en "dassbok" med några år på nacken.

3. Framgångsboken

Detta alster av den välrenommerade författaren Alexander Pärleros får symbolisera en trend vi ser i killars bokhyllor. Under många år har vi kunnat se att bland de synnerligen få böcker män väljer att läsa, finns en anmärkningsvärt hög andel guider till framgång. Torftigheten är beklämmande.

4. 1001 filmer du måste se innan du dör

Det är talande att i "1001 böcker du måste läsa innan du dör" så hittar vi inte "1001 filmer du måste se innan du dör" någonstans. Ändå finns den överallt. Denna trötta bok som förklarar varför man måste se "Gudfadern".

5. Romanversionen av ett populärt tv-spel

Denna mycket speciella underkategori bland killböcker sticker ut lite extra. Det som hänt är alltså att ett tv-spel blivit så otroligt populärt, att man verkligen använder alla tänkbara sätt för att tjäna pengar på det. Och i vissa fall har man alltså gått så långt som att anlita en grupp författare som får skriva böcker baserade på spelet. Finns sällan där man hittar andra böcker, utan snarare där man hittar självlysande tangentbord.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-04-06 14:15