Hoppa till innehåll

Fem böcker du hittar i alla killars bokhyllor

Jonas Strandberg

Undersökningar visar att män läser allt mindre. Det är såklart en otroligt tråkig trend, men samtidigt väcker den viss nyfikenhet. När männen trots allt ändå läser, vad faller då valet på? Här är fem böcker du hittar i alla killars bokhyllor.

1. ”Jag är Zlatan”

Det enkla men ack så självklara bidraget. Bra läsning för den som någon gång funderat på hur det egentligen är att vara Zlatan. Något år senare släpptes uppföljaren riktad till alla som någon gång funderat på hur det är att vara en fotboll. Även den blev en publiksuccé.

2. ”Aldrig fucka upp”

Den andra och kanske mest actionspäckade delen i Jens Lapidus Stockholm Noir-trilogi har en självklar plats i den typiska killhyllan. Inte bara för sitt rafflande innehåll, utan också för sin titel som subtilt varje dag påminner om att man aldrig någonsin bör fucka upp.

3. ”Tills alla dör”

När Diamant Salihus utmärkta reportagebok gavs ut fick den snabbt en given plats i den manliga bokhyllan. Männen köpte den dels för sitt högaktuella innehåll och dels för att det började bli dags att byta ut det dammiga exemplaret av ”Svensk Maffia”. Det finns nämligen inte hur mycket plats som helst i den genomsnittliga, manliga bokhyllan.

4. Ondskan

Ondskan åtnjuter en lite unik status, på det sättet att väldigt många har läst och älskat den, men att det också för många män är en av väldigt få böcker de läst. De här männen har alltså läst och älskat ”Ondskan” men den har samtidigt inte väckt ens en antydan till mersmak att fortsätta läsa böcker. Inte ens att fortsätta läsa Jan Guillous böcker. Det är otroligt märkligt, men också lite skojigt. En bok som tycks ha lämnat många nöjda, men också proppmätta för resten av livet.

5. The Dirt

Om man kan utläsa någon sorts trend av den här listan, är det att män generellt kanske inte nödvändigtvis ogillar fiktion, men att vi åtminstone tenderar att undvika den. Och när vi ändå väljer att läsa fiktion så är det i allmänhet väldigt viktigt att den känns biografisk. I fallet The Dirt – den skandalösa berättelsen om rockbandet Mötley Crüe får man lite av varje. Chockvärde är helt enkelt väldigt viktigt för den läsande mannen och det får man här i drivor.

Läs även: Fem böcker du hittar i alla killars bokhyllor: Del 2

Credits
Foto: Getty Images:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.