Hoppa till innehåll

Fem böcker du hittar i alla killars bokhyllor: Del 2

Nyligen listade Cafés Jonas Strandberg fem böcker som går att hitta i alla mäns bokhyllor. Resultatet var en mycket märklig samling där rockbiografier trängdes med gangsterskildringar. Bokhyllan var så udda att en uppföljande lista var oundviklig. Här är ytterligare fem böcker du hittar i alla killars bokhyllor.

1. Harry Potter och De Vises Sten

Ett slitet exemplar av den första Harry Potter-boken är given i varje killes bokhylla. Den gavs till varenda barn över hela världen i julklapp, med hopp om att den skulle kickstarta läslusten. För de allra flesta killar lyckades det dessvärre inte, men den har trots det följt med en mängd flyttlass, eftersom den är en av väldigt få böcker i den genomsnittlige killens ägo.

2. Steve Jobs – En biografi

Killar älskar realism i sin litteratur, så självbiografier är väldigt frekvent förekommande i den manliga bokhyllan. Att den numera bortgångne Applegrundaren Steve Jobs alltid bar svart polo och blåjeans är av någon anledning ändlöst fascinerande för ägarna av den här boken. Kanske för att det inger hopp om att man någon gång ska uppnå en livssituation där man aldrig behöver tvätta.

3. Fever Pitch

Det är lite jämnt skägg mellan denna och Hornbys andra bästsäljare ”High Fidelity”, beroende på om killen i fråga drar mer åt musik- eller sporthållet. Eftersom killar läser så väldigt lite krävs det att någon skriver väldigt specifikt om något man redan är extremt intresserad av, för att intresset ska fångas. Där lyckas denna fotbollscentrerade far- och sonskildring med bravur.

4. Guinness Rekordbok

Även känd som boken som år efter år återpublicerar bilden på den åldrade mannen med mycket, mycket långa naglar och den där personen med ett häpnadsväckande antal klädnypor fästa i ansiktet. Det ska medges att Guinness Rekordbok inte är i killhyllan så mycket för texterna, som för bilderna.

5. Fear and Loathing in Las Vegas

Utöver realism är killar väldigt svaga för sensation. Och när det kommer till galna tripprapporter är det väldigt få som ens kommer i närheten av Hunter S Thompsons tidlösa killklassiker. Tidernas knarkigaste roadtrip. Och tidernas kanske killigaste bok.

Läs även: Fem böcker du hittar i alla killars bokhyllor: Del 1

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.