Hoppa till innehåll

Fem fotbollsstjärnor du trodde var pensionerade

Björn Carlsson

Lika snabbt som nya stjärnspelare golvar oss försvinner ibland andra från vårt medvetande. Här är fem stora fotbollsstjärnor som du garanterat inte trodde spelade längre.

I varenda liten fotbollsklubb runt om i det svenska föreningslivet finns det en äldre herre som fortfarande snörar på sig skorna och springer ut på planen två gånger i veckan. Med Rehband-skydd runt varenda rörlig led i kroppen, en jargong från en svunnen tid och en doft av liniment som omger honom redan innan han satt sin fot i omklädningsrummet trotsar han ålderns begränsningar och låter kärleken till idrotten löpa fritt.

Och om ni trodde att detta var ett fenomen som endast hörde ”ängagängen” till så får ni tänka om. Här är fem fotbollsstjärnor som ni trodde var pensionerade men som klamrar sig fast med näbbar och klor.

5. Santi Cazorla

Santi Cazorla
Foto: Getty Images

Cazorla hann spela över 200 matcher för Villareal och Villareal B innan han slog igenom på bred front 2012 när han skrev på ett långtidskontrakt med den engelska toppklubben Arsenal. Med skallen prydd av en tidsenlig faux hawk blev han utsedd till matchens bäste spelare i sin debutmatch och vägen mot succén kändes redan utstakad. Åren i Arsenal hackades dock upp av diverse skadeproblem och han bestämde sig för att styra kosan hem till Spanien när hans kontrakt gick ut 2018.

Efter ännu en sejour i Villareal skrev han på för Al Sadd i Qatar, ett ställe dit fotbollsspelares självrespekt går för att dö under de sista skälvande åren i karriären. Idag är han dock tillbaka i Spanien och sin moderklubb Real Oviedo där han, snart 40 år gammal, spelar för minimilön och visar att gammal är äldst.

4. Lukas Podolski

Lukas Podolski
Foto: Getty Images

En annan spelare som drog på sig Arsenal-tröjan under samma period, och faktiskt assisterade Cazorla vid dennes första mål i klubben, är tysken Lukas Podolski. Podolski kom från en framgångsrik Bundesliga-karriär med nedslag i såväl Bayern München som FC Köln och trots att han var en avslutare med klinisk precision kändes han alltid en aning underskattad i England. Brist på speltid gjorde att han ville bort och efter en utlåning till Inter Milan valde han att fortsätta sin karriär i den turkiska ligan. Om det låter ovärdigt så är det precis vad det var men tyvärr fortsatte karriären i lite samma riktning. Turkiet byttes efter tre säsonger mot Japan och Podolski föll i glömska.

Trots en framgångsrik karriär känns han ändå oförlöst på något sätt men än är det kanske inte för sent. Idag hittar ni honom nämligen i den polska ligan, spelandes för Górnik Zabrze, med nummer tio på ryggen och ett kontrakt som sträcker sig över 2025.

3. Roque Santa Cruz

Roque Santa Cruz
Foto: Getty Images

När Roque Santa Cruz tog alla sina 193 cm med sig och kritade på för den tyska toppklubben Bayern München var det den högsta transfersumman någonsin i Paraguaysk fotboll. Trots våldsam konkurrens från några av det tidiga 2000-talets bästa anfallare gjorde han drygt 150 framträdanden för klubben och var med och vann flertalet ligatitlar och inte minst Champions League 2001. Tio år efter debuten i Bundesliga bytte han Tyskland mot England där han, via ett stopp i Blackburn, landade i Manchester City och sprang in i en vägg. En vägg i form av tränaren och anfallslegenden Roberto Mancini som inte lät honom spela. Sejouren i City bestod mest av diverse utlåningar och karriären började dala för den reslige spjutspetsen från Asunción.

2016 vände han, 35 år gammal, hem till moderklubben Olimpia för att runda av. Eller? Efter fem säsonger och nästan 150 matcher i föreningen där allt började tyckte Roque det var dags att byta umgänge. Det blev dock inte till de andra pensionärerna vid den lokala boulebanan utan till klubben Libertad i Paraguays högstaliga där legenden säger att man fortfarande kan se den snart 43-årige anfallaren i full action.

2. Nani

Nani
Foto: Getty Images

När Nani gick från Sporting Lissabon till Manchester United 2007 var den vägen någorlunda framgångsrikt upptrampad av en välkänd herre vid namn Cristiano Ronaldo. Cristiano tog Nani under sina vingar och sämre utgångsläge kan man ha när man kommer som ung spelare till en klubb med Manchester Uniteds svansföring. När sedan Cristiano lämnade klubben ökade pressen på Nani lavinartat. Nu var det han som skulle fylla de där skorna som världens genom tiderna bästa spelare hade ställt vid dörren innan han satte sig på ett flyg till Madrid.

I början av 10-talet stod Nani på toppen av sin karriär, han var given i United, kammade hem matchens spelare-utmärkelser och gjorde poäng. Något som en rad olyckliga skador tyvärr skulle sätta stopp för. Mellan skadorna hade han svårt hitta formen och efter en utlåning till Sporting Lissabon bar det av, först till Turkiet och sen till Valencia i Spanien där han lyckades med konststycket att skada sig fyra gånger på en säsong. Det var nog det sista gemene man hörde från Uniteds forne stjärna men han har inte legat på latsidan. Sedan dess har han spelat i såväl USA som Australien och sedan förra sommaren är han tillbaka i Turkiet och spelar för Adana Demirspor.

1. John Arne Riise

John Arne Riise
Foto: Getty Images

Den rödhårige ytterbacken John Arne Riise kunde springa i full kareta, upp och ner på sin vänsterkant tills korna kom hem. Trötthet existerade inte i hans vokabulär och skottkraften kunde liknas vid en mindre kärnvapenladdning. Med flest landskamper av alla för vårt kära grannland Norge och ikonstatus på Anfield Road efter sju säsonger i Liverpool kan man tycka att den gode John Arne borde sitta nöjd i båten. Men icke. Han har även hunnit med ungefär 100 matcher för Roma och nästan lika många för Fulham men där någonstans börjar karriären bromsa in och röra sig ur rampljuset.

Sedan dess har han inte bara varit i den cypriotiska ligan utan även åkt skytteltrafik mellan Norge och Indien där han representerat både Dehli Dynamos och Chennaiyin som han lämnade 2017. Sex år senare var det dock upp på hästen igen när han snörade på sig skorna och skrev, 43 år gammal, på för Avaldsnes IL i den norska femtedivisionen där vi hittar honom idag”.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.