Modeentreprenörens 5 tips för en mer hållbar garderob

Kläder på galgar och en bild på Amanda Thorén

Entreprenören Amanda Thorén driver modeplattformen Bencha som jämför plagg utifrån vilka konsekvenser de har på djur, människor och miljö. Café bad Amanda om hjälp i djungeln av miljömarkeringar och lovord från företag.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2022-05-02 16:33  |  Lästid: < 1 minuter

Amanda Thorén är grundare av Bencha.se, en nystartad jämförelseplattform för hållbarhet inom mode. Tanken är att göra det lättare för kunderna att jämföra plagg och produkter utifrån flera hållbarhetsparametrar. På plattformen finns över en miljon produkter från 10 000 olika varumärken. Vi bad Amanda om några handfasta tips om hur man shoppar med samvetet i behåll.

1. Investera i plagg och handla medvetet

Se ditt klädesinköp som en investering, faktum är att du sparar 50 % i klimatpåverkan genom att använda en t-shirt 60 gånger istället för 30 gånger. Tänk igenom om du verkligen behöver produkten, hur lång tid du tänker att du ska använda plagget och om det är något du tror du kommer trivas i långsiktigt. Investera i kvalitét, långsiktighet och utifrån faktiska behov.

2. Gör din research

Gör research innan ett köp för att säkerställa att du hittar rätt produkt och får hållbarhetsdata på produkt och varumärke. Faktum är att 80 % av våra textiliers totala klimatpåverkan uppstår i produktionsfasen vilket gör att köpa kläder från seriösa transparenta varumärken är viktigt.

3. Gör smarta materialval

Genom att välja ekologiska eller återvunna material sparar du på jordens resurser. Återvunna material sparar ca 15 % av den totala klimatpåverkan. Ekologisk bomull odlas utan kemiska bekämpningsmedel eller gödningsmedel och markskydd genom växeljordbruk vilket är bättre såväl för miljön som för arbetarna.

4. Välj miljömärkt

Detta gör att du har mer förståelse för vad det är för typ av produkt som du köper. Genom att köpa varor som är miljömärkta får du även en extra säkerhet i att det som företagen påstår är sant då flera certifikat genomför flertalet kontroller innan de godkänner markeringen. Exempel kan vara BCI (Better Cotton Intiative), Svanen, EU Ecolabel, Bra Miljöval och Global Organic Textile Standard (GOTS).

5. Second Hand

Det absolut bästa för miljön är att byta ut nya inköp mot redan existerande produkter på second hand marknaden. Den som köper second hand istället för nytt spara hela 70 % i klimatpåverkan.

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Kingmagazine.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-05-02 16:34