Festivalsommaren 2022! Café guidar dig till de bästa svenska festivalerna

En bild på en festivalscen

Efter två tråkiga somrar är festivalerna tillbaka och i år slås det på stort. För att göra det lite lättare att sålla har Café satt ihop en festivalguide för sommaren 2022.

Redaktionen  |  Publicerad 2022-05-09 19:14  |  Lästid: 6 minuter

Hur många festivaler får plats i Sverige egentligen? Tydligen jättemånga, och arrangörerna verkar ana att festivalabstinensen är stor hos besökarna. Men vilken eller vilka festivaler man ska gå på kan vara svårt att välja när utbudet är så stort? Cafés mest rutinerade skribenter slagit sina (o)kloka huvuden ihop och sammanställt en guide över de festivaler vi ser mest fram emot.

Värt att notera är att flera av dessa ännu inte gått ut med sin fullständiga line-up, bland annat har Way Out West inte släppt någon artist till sina klubbar, men det finns gott om dragplåster ändå. Nedan finner du i kronologisk ordning Café-redaktionens favoritfestivaler 2022.

JUNI

Rosendal Garden Party

Vad? Fyra-fem stabila bokningar per dag från eftermiddagen till inte allt för sen kväll på kungliga Djurgården, sämre kan man ha det i juni.
Var? Rosendal på Djurgården i Stockholm.
När? 8-11 juni.
Biljettpris: Från 955 kr/dag. 2 705 kr för samtliga dagar.
Artister: The Strokes, Florence + The Machine, The National, Japanese Breakfast, Snoh Aalegra, Albin Lee Meldau m.fl.

Café väljer tre favoriter på Rosendal Garden Party 2022:

The Strokes
Det går inte att komma runt att det är Julian Casablancas, Albert Hammond Jr. och de andra i The Strokes som det största dragplåstret på försommarfestivalen på Djurgården. Och då spelar ingen roll att det är över 20 år sedan New York City Cops och de andra perfekta rocklåtarna på Is This is it? skrevs. Törs man hoppas på fler än tre låtar från kriminellt underskattade Angles-skivan från 2011? (Joakim Almén)

Tyler, The Creator
Det är omöjligt att ta in, men det är över ett decennium sedan som Tyler, The Creators elchock Yonkers släpptes. Sedan dess har han slipat, putsat och polerat sitt uttryck fram till dagens mjuka, varma skivsamlarhiphop – lika hypermodern i dag som då. (Tom Cehlin Magnusson)

Florence + The Machine
Enligt vetenskapliga studier ska 21.15 en junikväll vara den perfekta tiden att se Florence Welch släppa loss sina bergssprängarlåtar. Precis då når nämligen substansnivåerna i publiken perfekta nivåer och ingen kan hejda sig från att skråla med i refrängen till The Dog Days Are Over. (Robin Åberg)

Sweden Rock

Vad? Sveriges största rockfestival satsar denna gången ungt – artisternas medelålder ligger i år på rekordlåga 56,5 år. En av få kvarvarande storfestivaler som fortfarande hålls utanför storstäderna och det gillas skarpt.
Var? Sölvesborg
När? 8-11 juni.
Biljettpris: 1 398 kr för en fredagsbiljett vilket är de enda som finns kvar.
Artister: Volbeat, Guns N' Roses, In Flames, Opeth, The Hellacopters, Megadeath m.fl.

Café väljer tre favoriter på Sweden Rock 2022:

Guns n' Roses
Senaste gången Axl, Duff och Slash var här var det med en syrgasdopad och förvånansvärt röststark Axl Rose som tog ton i över tre timmar på Ullevi. Minus för lite väl långa Slash-solon (det hör förvisso till), men Guns håller fortfarande förvånansvärt bra. (Joakim Almén)

AXL! SLASH! Foto: Getty

Nationalteaterns Rockorkester
De kanske inte är lika vitala som för 50 år sedan men vissa band måste man bara se, om inte annat för att ha sagt att man sett dem. Dessutom är det svårt att tänka sig något bättre än att skråla med i Livet är en fest sittandes i en campingstol på ett fält utanför Sölvesborg. (Robin Åberg)

Opeth
Att lyssna på Mikael Åkerfeldt och de andra rockrävarna i Opeth är en jävla resa mellan samtliga lager av metall som utgör bandets sound. Där finns progressiv rock, jazz och såklart death metal och det lär bjudas på en jävla resa på SRF också. (Robin Åberg)

JULI

Lollapalooza Stockholm

Såhär såg det ut senast Lollapalooza gick av stapeln i Stockholm.

Vad? Ambulerande amerikansk jättefestival som känns amerikansk på det sättet att det kryllar av stora bokningar men saknas röd tråd. Allting gott och väldigt mycket helt enkelt.
Var? Gärdet, Stockholm.
När? 1-3 juli.
Biljettpris: Från 1 195 kr per dag, eller 2 495 kr för tredagars festivalpass. Mycket mer för VIP- och platinumbiljetter.
Artister: The Killers, Post Malone, Veronica Maggio, Pearl Jam, Lorde, Haim, Miriam Bryant m.fl.

Café väljer tre favoriter på Lollapalooza 2022:

Haim
Efter att Alana Haim filmdebuterat i Paul Thomas Andersons Licorice Pizza är bandet Haim ute på vägarna igen. Vid gruppens bästa stunder är det som att de lägger på något slags perfekt grynigt 35 mm-filter över hela ens tillvaro, och det ska de ha tack för. (Tom Cehlin Magnusson)

IDLES
På Way Out West 2019 var tandläkaren Mark Bowen och de andra med viss benknäckarframtoning i IDLES en av festivalens stora utropstecken. Sen dess har man släppt ytterligare två album och vuxit till en av Storbritanniens mest omskrivna liveakter. Av en anledning. (Joakim Almén)

Mitski
Mitski skulle egentligen sluta med musik efter hennes förra fullpottsalbum, det gjorde hon inte men hotet kvarstår så se henne innan det är för sent. (Robin Åberg)

Kalasturnén

Vad? Klassisk turné är tillbaka efter 18 år. Folkparksmys för industrisemestrande utlovas.
Var? Alvesta, Örebro, Borgholm, Helsingborg, Malmö, Göteborg, Huskvarna, Stockholm, Karlstad, Varberg.
När? 15/7 till 13/8.
Biljettpris: 595 kr, förutom i Stockholm där biljetten kostar 695 kr.
Artister: Markus Krunegård, Cherrie, Johnossi, Gina Dirawi, David Ritschard, GRANT, Eshter, Klara Keller och GERD (med vissa lokala avvikelser).

Café väljer tre favoriter på Kalasturnén 2022

Grant
Grants röst är en katedral, en fors och ett snötäckt bergsmassiv. Se henne innan det kostar jättemycket mer pengar. (Tom Cehlin Magnusson)

David Ritschard
Om Jerry Williams och Alf Robertsson fått ett barn hade det barnet hetat David Ritschard. Den tidigare Systembolagskingens knegarcountry är som gjord för den här turnén som borde leda till att han tar ännu ett steg upp på stegen till att bli folkkär. (Robin Åberg)

Bob hund
Det vansinniga är att Bob hund är lika bra 2022 som de var på Kalasturnén 1997. (Joakim Almén)

Uppsala Reggae Festival

Foto: Getty

Vad? Trots punktmarkering från polis och ett visst kringflackande håller URF den röd-gul-gröna fanan högt år efter år och är i år tillbaka med sedvanlig blandning av legendarer och stjärnskott.
Var? Vid Fyrishov, Uppsala.
När? 29-30 juli.
Biljettpris: 700 kr för en dag, 1 350 kr för båda.
Artister: Gentleman, Max Romeo, Syster Sol, Million Stylez, Morgan Heritage, Richie Spice m.fl.

Café väljer tre favoriter på Uppsala Reggae Festival 2022:

Max Romeo
Max Romeos inspelningar med Lee Perry brukar hållas som något av det absolut bästa som har spelats in i musikhistorien. Att få höra Romeo sjunga om våta drömmar, djävulen och socialism är bara det värt 1 350 kr. (Tom Cehlin Magnusson)

Gentleman
Tysklands bästa musikexport sen Blümchen. (Robin Åberg)

Richie Spice
Oh Na na na na... sen är Richie Spice igång och det som följer är välsvarvade reggealåtar med allt man vill ha av en reggealåt: gung, tung bas och texter om rättvisa. Live backas han upp av supertighta bandet The Element Band som inte missar ett beat. (Robin Åberg)

AUGUSTI

Fools Gold

Vad? En festival, marknad och samlingspunkt för independent artister och skivbolag, vinyljunkies och indiekids. Arrangeras av Rama Lama Records som vann pris som ”Årets label” på Manifestgalan, bland annat för sitt arbete med Fools Gold. Mysigt och avslappnat.
Var? Plan B i Malmö och Tantolunden i Stockholm
När? 6 augusti i Malmö, 20 augusti i Stockholm.
Biljettpris: Gratis.
Artister Malmö: Guds Pengar, Vero, Smisk, Boy With Apple, Fägring, Majorelle Blue, Spunsugar m.fl.
Artister Stockholm: Kindsight, Chivvy, Toad Venom, Typical Girls, Kräm, Orkan, MF/MB, Soap Detox m.fl.

Café väljer tre favoriter på Fools Gold

Guds Pengar
Hade gud haft pengar hade han betalat för att se Guds Pengar, Malmös bäst bevarade hemlighet. (JA)

Vero
Det tungt, släpigt men ändå rivigt och framförallt coolt på ett 90-talsosande vis. Framförallt är det mycket bra live, så bra att jag köpte deras t-shirt senast jag såg dem, trots den vedervärdiga passformen. (RÅ)

Toad Venom
Har inget att göra med Marios kompis – tyvärr. Istället handlar det om psykadeliska grodor, vilket jag aldrig smakat men kan tänka mig att det låter såhär i skallen under en grodtripp. (RÅ)

Way Out West

Foto: Way out west

Vad? Stockholmsveckan är tillbaka i Göteborg och som vanligt är det med en glättig lineup.
Var? Slottsskogen, Göteborg.
När? 11-13 augusti.
Biljettpris: En dag kostar 995 kr, två dagar 1695 kr, tre dagar 2 195 kr. VIP- och premiumbiljetter kostar mer.
Artister: Tame Impala, Nick Cave & The Bad Seeds, First Aid Kit, Jamie XX, Bikini Kill, Little Simz m.fl.

Café väljer tre favoriter på Way Out West 2022:

Jayda G
Absolut, bokningar som Jamie XX, Romy och Caribou kommer få de flesta på fötterna men kanske kommer ögonblicket man har väntat på under hela pandemin vara när Jayda G slutligen får spela discomonstret Both Of Us. (Tom Cehlin Magnusson)

Little Simz
Med ett av förra årets bästa album, Sometimes I Might Be Introvert, i bagaget tar den brittiska rapparen med sig kompbandet till slottsskogen för att mjuka upp alla knän stela från torsdagens bravader. (Robin Åberg)

Fontaines D.C.
Såg irländska postpunkspoeterna i Fontaines D.C. nyligen på Debaser Strand, och aldrig har den intima lokalen känts trängre och svettigare. Tro på hajpen, de är faktiskt oerhörda live. (Joakim Almén)

Popaganda

Foto: Getty

Vad? Som en avslutning på festivalsommaren är Popaganda precis som alltid alldeles lagom nedvarvning. Lagom stort, lagom många artister och lagom med folk.
Var? Universitetsområdet, Stockholm
När? 26-27 augusti.
Biljettpris: 1 295 kr för ett festivalpass.
Artister: Seinabo Sey, Future Islands, Sudan Archives, MOR m.fl.

Café väljer tre favoriter på Popaganda 2022

Sam Ezeh
Oddsen på att din favoritlåt i sommar innehåller Sam Ezehs våta falsett och torra trummor är inte spelbara. Svenske Sam Ezeh gör neopsykedelisk funk i ungefär samma fåra som Steve Lacy, Childish Gambino och The Internet och om han inte redan har Nile Rodgers-riffat sig upp i stratosfären när du läser det här så är han där inom kort. (Tom Cehlin Magnusson)

Future Islands
Motivering kolon se nedan. (Joakim Almén)

Seinabo Sey
Sveriges kanske mäktigaste pipa kommer stänga festivalen och sätta perfekta toner till sommarens sista bitterljuva stunder. Jaha, spelschemat är inte klart än? Nåväl, då sätter jag en tia på att hon avslutar festivalen med bravur och gästas av Jelly Crystal. (Robin Åberg)

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-05-10 15:28