Hoppa till innehåll

11 härligaste – och godaste – pizzakrogarna i Stockholm

Efter hamburgaren – nu är det pizzans tur att haka på trenden med lyxig snabbmat. Vi hjälper dig att hitta rätt bland Stockholms många pizzerior.

Hamburgare har ridit på framgångsvågen av lyxig snabbmat länge nu. Men på senare år har pizzan kommit allt starkare. Med många nyöppnade pizzerior är finpizzarenässansen ett faktum. Och med handen på hjärtat: pizza är ändå alltid lite, lite godare. Vi har valt ut 11 pizzerior värda ett besök.

Taverna Brillo – stans mesta italienare

Taverna Brillo

Stureplan, Sturegatan 6

Välkända Brillo är en av Stockholms största, och bästa, italienska restauranger. Med en härlig atmosfär är Brillo den perfekta platsen om du vill se ”någon som jobbar med tv”, Alex Schulman och hans bror eller Cafés modechef Daniel Lindström. Borden är placerade längs en mittgång som alla passerar på väg vidare in i lokalen. Och de stenugnsbakade pizzorna är exemplariska. Bland toppings märks löjrom, karljohansvamp, parmaskinka och fikon! Priser mellan 170-230 kronor.

tavernabrillo.se

Meno Male – pizzor på 90 sekunder

Vasastan, Roslagsgatan 15.

Mittemot Gnarly Burger ligger nyöppnade Meno Male, det senaste tillskottet napolitanska pizzeriakrogar i Stockholm. Ägarna Paul Alsterlind och Gustav Öhnfeldt tror stenhårt på den stundande ”pizzarenässansen” i Stockholm och erbjuder pizzor med en margheritagrund plus tre valfria ingredienser för 145 kronor. Vill du prova några av signaturpizzorna ligger priset på 160 kronor. Meno Males USP? I den 2,4 ton tunga vedugnspjäsen bakas pizzorna på rykande 90 sekunder!

menomale.se

Tellus Pizza – svårslagen glutenfri deg

Vegan capricciosa at Tellus pizzeria in Midsommarkransen/Stockholm.

Ett foto publicerat av Earthling & traveler (@vegotraveller)

Midsommarkransen, Vattenledningsvägen 57.

I hipstermeckat Midsommarkransens epicentrum ligger Tellus Pizza. Passande, med tanke på läget, att Tellus levererar en glutenfri pizzadeg som kvalitetsstämplas med stort K. På menyn finns, förutom standardpizzor, bland annat mexikanska och amerikanska pizzor. På plussidan hittar vi ett bra utbud av vegetariska och veganska pizzor. Ett givet besök, men ett varningens finger bör höjas för köerna under de smockfulla bakissöndagarna. Priser mellan 70-110 (något dyrare för amerikanska panpizzor).

telluspizza.com

Delibruket Flatbread – napolitansk pizza i vattentornet

Delibruket Flatbread
Delibruket Flatbread, beläget i det gamla vattentornet i Sundbyberg.

Sundbyberg, Bergsgatan 1

I det gamla vattentornet i Sundbyberg hittar vi Delibruket Flatbread. Precis som flera andra pizzerior på listan gör Sundbybergs pizzafinest pizzor bakade på det napolitanska viset: finmalet mjöl Tipo 00, surdegskultur och lång jäsningprocess. Fokus ligger på ekologiska och lokalproducerade råvaror och bland toppings märks pulled pork, gårdskyckling och nattbakat innanlår(!). Sundbyberg är kanske inte en given go to-plats för en finare middag men vi lovar – det är värt omvägen. Pizzorna kostar mellan 95-169 kronor och du kan äta lunchbuffé för 99 kronor. På helgerna serveras pizzabrunch för 169 kronor.

flatbread.se

Omnipollos hatt – en Söder-favorit

Spännande ingredienskombinationer hos Omnipollos hatt.
Lutfttorkad entrcôte och Bayonneskinka – spännande toppings hos Omnipollos hatt.

Södermalm, Hökensgata 3 A

Nära Götgatan hittar du Omnipollos hatt som öppnades våren 2015. Bakom Omnipollos hatt står Henok Fentie och Karl Grandin, som för några år sedan startade mikrobryggeriet Omnipollo. Den senare är även delägare i surdegspizzahaket Pizza Hatt. Förutom de spännande pizzorna serveras enbart fatöl, varav de mesta i egen produktion – stark rekommendation. Ett tips är också att följa Omnipollos Instagram. Med en stark närvaro och bra bilder är det inte konstigt att följarantalet närmar sig kraftfulla 10 000. Priser mellan 100-150 kronor.

Omnipollos hatt

Giro – finpizza mitt i stan

Giro - familjen Wahlgrens favorit.
Giro – hajpad av familjen Wahlgren.

Vasastan, Sveavägen 46.

Vedugnsbakad napolitansk pizza – pang mitt i city. Hajpade i Wahlgren-familjens olika sociala kanaler (Pernilla Wahlgren kallade bland annat pizzerian för ”Stockholms bästa” i samband med öppningen förra året, lämnar till läsaren att avgöra om det är bra) bakar Giro kvalitetspizzor till en, för området, rimlig restaurangpeng. Prisnivån varierar mellan 120-190 kronor.

giropizzeria.com

Bananas – stark Söder-känsla

Bananas pizza

Södermalm, Skånegatan 47.

Med ett bra läge i Strykjärnshuset, mellan Medborgarplatsen och Skanstull, hittar vi Bananas – en kvarterskrogpizzeria lätt att tycka om. Stämningen är neonigt avslappnad och limmar med Söder-viben. Ägarna, syskonen Markéta och Jakub Vávr, driver sedan tidigare restaurangerna Indigo och Babylon på Söder. Med pizzor som Pata Negra med Iberico belotta, buffelmozzarella, scamorza, kronärtskocka, citronolja och basilika har Bananas potential att bli ditt nya stammishak. Priser mellan 107-195 kronor.

bistrobananas.se

Crispy – ”sharing is caring” i Vasastan

Crispy

Vasastan, Upplandsgatan 45.

Crispy är, precis som många andra pizzerior på listan, relativt nyöppnad. Här satsas det på närodlade ekologiska råvaror och grann miljö för pizzaentusiaster som är tidsenligt kräsna. Utstickande för Crispy är att man jobbar under parollen ”sharing is caring”. Tanken är att pizzorna ska skäras upp i slices och delas med bordssällskapet – perfekt när man har beslutsångest och vill prova flera sorter. Bland pizzautbudet hittar du mängder av delikatesstoppings, de klassiska pizzaalternativen (som skinka och ananas) och även flat breads. Priser mellan 125-135 kr.

crispypizzabistro.se

Rost

ROST

Södermalm, Wollmars Yxkullsgatan 52

Med en typisk Söderbohemisk inredning är kanske inte pizzan huvudfokus när du käkar på Zinkensdammbelägna Rost. På den lilla, lilla scenen (Rost har en scen!) samsas underhållare av olika slag: jazzkvartetter, vissångare och ståuppare. Dessutom finns ett litet mekotek i en anslutande lokal, där motorcykelnördar kan bygga och förädla sina bågar. Hit går du för god pizza och gott öl, men framförallt för den Söderromantiska helhetsupplevelsen. Priser mellan 99-159 kronor.

roststockholm.se

800 grader – punkig finpizza

800grader

Vasastan, Sigtunagatan 17

Mellan Odenplan och St. Eriksplans t-banestationer hittar du 800 grader. Om den är döpt efter Ebba Grön-låten? Självklart! Det punkiga namnet är sprunget ur ägarnas inställning till matlagning – att göra något fast man inte är utbildad inom det. Tilläggas bör att ägarna är Anders Östblom och Oskar Montanos träffades när de båda deltog i Sveriges mästerkock. Med pinnstolar i olika färger och långbord andas även inredningen punkens enkelhet. En härlig uppstickare bland Stockholms pizzerior. Priser mellan 132-158 kronor.

800grader.se

Karavan – enorma pizzor

https://instagram.com/p/4_hRs_qKCw/

Årsta, Skattungsvägen 20

Ingen lista utan ”fulpizza”. Med ett yttre som signalerar standardpizzeria får Karavan betraktas som en joker på listan. Lyx och flärd är knappast ledorden, men ändå vallfärdar folk (mer eller mindre) till Årsta för att käka på Karavan. Så vad är grejen? Grejen är storleken. Karavan är kända för sina gigantiska, men samtidigt väldigt goda, pizzor. Vill du gå utanför pizzaramarna rekommenderas även kebaben – och ja, det jobbas size även här. Priser mellan 85-98 kr. American panpizza från 100 kr.

pizzeria-karavan.se

Cafés tidigare digitala redaktör Joakim Almén skrev om nöje, nyheter, mode, teknik, livsstil och mycket annat.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.