Hoppa till innehåll

Food trucken som satsar på genuin mexmat: ”Tacos på riktigt – av mexikanska kockar”

Olle Arnell

Snowboardproffset Kareem El Rafie var på semester i Mexiko när han fick sina surfingbrädor stulna. Efter ett ”inbrott” på en bakgata i Puerto Escondidos för att få tillbaka brädorna lärde han känna restaurangägaren Graco. En tillfällighet som mynnade ut i förverkligandet av en livslång dröm: att öppna egen restaurang.

fish-taco-la-olita-puff

Sedan ett drygt år tillbaka står Kareem och hans mexikanska vän, Graco, och lagar genuin mexicansk mat i sin foodtruck runt om i Stockholm. Men drömmen om att öppna en restaurang, som Kareem länge närt, förverkligades av en rad tillfälligheter under en semester i Mexico. Café har träffat Kareem El Rafie som äger food trucken La Olita.

Länge har synen på tacos här hemma varit lika med Santa Maria och köttfärs. Det är väldigt annorlunda jämfört med vad tacos är på riktigt.

Kareem växte upp i stockholmsförorten Stureby och de senaste 15 åren har han livnärt sig på snowboardåkning i olika former. I oktober varje år anordnar han en snowboardtävlingen FrontLine RailJam på Sergels Torg där åkare från hela världen deltar. Vid sidan av sin passion har han även startat klädmärket FrontLine, men han har alltid haft en dröm om att starta restaurang. En dröm som blev verklighet våren 2015.

– När jag var liten fanns ingen thaimat här. Sen började alla resa till Thailand och nu finns det thaimat överallt. På senare år har allt fler svenskar börjat resa till Sydamerika och Mexico och jag som har rest väldigt mycket och sett hur populärt mexikansk mat är utomlands har alltid tyckt att utbudet av mexikansk mat i Sverige har varit dåligt. Det har blivit bättre de senaste åren men den den syn folk länge haft på tacos i Sverige är lika med Santa Maria och köttfärs. Det är väldigt annorlunda jämfört med vad tacos är på riktigt.

la-olita-tacos-mexikansk

Jag hörde talas om historien bakom foodtrucken som syns allt oftare i parker, på marknader och på trafikerade gator i Stockholm genom en vän. Bilen är färgglatt målad med ökenlandskap och en våg på sidorna, Emiliano Zapata på fronten och döskallen som symboliserar den mexikanska högtiden Día de muertos på baksidan.

– Man kan säga att Emiliano Zapata är som Mexikos Che Guevara – han slogs bland annat för böndernas lön och lokalbefolkningens rättigheter. Vi har skrivit ett av hans kända citat på framsidan, ”La tierra es de quien la trabaja” (”Marken tillhör den som brukar den”). Alla matställen gillar inte food trucks och tycker att vi konkurrerar med dem så då fyller ju citatet en funktion där också.

Och namnet?

– La Olita betyder ”den lilla vågen”. Gracos restaurang i Mexico heter det, så vi tog helt enkelt det namnet till vår foodtruck och därför ser loggan ut som den gör också – en fisk som surfar på en taco på en liten våg.

Flummigt.

–Haha, ja.

fish-taco-surf

Nöjd med målningen?

– Jag började nästan gråta när bilen var färdig-stripead och såg hur den såg ut. Då blev det väldigt verkligt ”shit jag har skaffat mig själv en food truck!”

Jag insåg att om man har ambitionen att laga riktigt bra mexikansk mat så måste man ha mexikanska kockar som gör maten på riktigt, på mexikanskt vis.

Att känslan var så stark för Kareem när bilen var färdig är inte svårt att förstå. Den färdiga food trucken är resultatet av en livslång dröm, en slumpmässig vänskap och hårt arbete.

Och startskottet för foodtrucken LaOlita började under en semester i Sydamerika.

– Jag hade precis varit i Nicaragua där mina surfingbrädor hade gått sönder. Jag åkte till surfmeckat Puerto Escondidos i delstaten Uahaca, Mexico. När vi kom fram gick jag ner på stranden för att hitta någon som kunde laga dom. Några killar som satt och drack Corona – klyschigt, eller hur? – ropade på mig. De visade upp en tatuering som läste ”Ding repairshop” och det var tydligen deras lilla skjul där dom gjorde allt möjligt. Så vi gick upp dit och bestämde att de skulle laga brädorna och jag skulle komma tillbaka dagen efter klockan sex.

Låt mig gissa, du blev blåst?

– Haha, ja, när jag kom dit dagen efter så var ingen där och stället var helt bommat. Jag gick dit senare på dagen och på morgonen dagen efter men det var fortfarande ingen där. Gick tillbaka vid lunch – ingen där. Då ser jag en kille som står och bygger på sitt skjul på den här bakgatan så jag frågar honom om han känner dom och han svarar med ett flin att ”Yeah man, they are my neighborus and my worst enemies”.

la-olita-food-truck
Kareem och Graco på Gracos restaurang La Olita i Puerto Escondidos, Mexico.

Kareem och Graco, killen som snickrade på sitt skjul, började prata och det visade sig att de tidigare hade försökt stjäla Gracos brädor och att de inte var typen man ville bråka med – typen som slåss med machetes.

Men ingen var i skjulet just då så Kareem bestämde sig för att ta tillbaka brädorna. Han gick tillbaka in i den lilla gränden, hoppade över staketet, kastade brädorna ut över staketet och hoppade tillbaka.

Graco hjälpte Kareem därifrån med sin bil, körde honom ner till färjan som skulle ta honom ut till en ö att surfa på. Under bilfärden pratade de om det där skjulet han stod och snickare på – Gracos egna fish taco-restaurang La Olita – och Kareems dröm att öppna sin egen restaurang.

De sågs igen tre dagar senare när Kareem återvände från ön för att åka hem till Sverige igen.

– Han hade ingen mailadress så jag gav honom min mail och sa åt honom att skaffa en och höra av sig. Tre månader senare fick jag ett mail ”Hej, hur är läget?”

Vi körde igång den 1 juli. Peace and Love-festivalen var vårat första ”gig”.

graco-la-olita
Graco på sin restaurang La Olita i Mexico.

Efter det gick det fort. Graco var sugen på ett äventyr, så via mail bestämde de att han skulle komma över och laga sin mexikanska mat i Stockholm.

– Det lät ju så klart skitkul så jag började fundera på hur jag skulle ta det vidare. Restaurang? För dyrt. Så jag landade i att fixa en food truck. På så sätt skulle jag kunna ha den igång i perioder och därmed fortsätta vara ganska fri i de andra saker jag gör och vill göra.

– Jag fick ta ett lån för att ha råd men jag ansträngde mig för att hålla det så billigt som möjligt. Det går såklart att köpa en färdig bil men då kan det kosta uppåt en miljon. Jag klarade mig undan betydligt billigare.

Kareem åkte ner till Tyskland och köpte en gammal budbil från DHL. Körde den till Sverige och fick den ombyggd till en foodtruck hos en kille i Jönköping. Bilen var klar i juni 2015 och Graco kom till Sverige i samma veva.

– Vi började direkt med att provlaga rätter och experimentera med smaker, leta efter rätt råvaror och sånt. Två veckor senare var vi redo. Jag hade min egna foodtruck!

Hur gick det då?

– Vi körde igång den 1 juli och Peace and Love-festivalen blev vårt första ”gig”. Vi sålde så pass bra de första veckorna att han åkte hem på semester i två veckor bara och sen komma tillbaka i 3 månader till. Då tog han med sig en kompis också så att vi klarade av att möta efterfrågan.

meny-la-olita
La Olita lagar allt från grunden och har fyra rätter på menyn att välja mellan.

Sommaren 2016 blir La Olitas andra säsong och de varvar luncher med Hornstulls marknad, bröllop, fester och företagscatering m.m.

Vad skiljer er från konkurrenterna?

– Jag kanske inte ska nämna de andra taco-truckarna vid namn, men många köper färdiga chips, salsor och annat från typ Santa Maria. Enligt mig är det väldigt smaklöst och sockrigt och det smakar framför allt inte alls som mexikansk mat gör där borta. Och inte som den maten vi vill servera.

Ni då?

– Vi gör all vår mat från grunden. Allt ifrån våra tortillas, salsor och marinader till chipotle-yoghurt och bröd, ja allt helt enkelt. I våran fish taco har vi ungefär 35-40 ingredienser så vi gör det verkligen på riktigt.

Men det tar ju tid, bygger inte en food truck dels på att det går fort?

– Jo, till viss del men vi kör hellre på bra kvalité och att göra allt från grunden än att ge ut mat vi inte är nöjda över – bara för att det ska gå fort. Men just fish tacon är vår svåraste rätt och den som tar längst tid. De andra går fortare att göra och servera.

la-olita-fish-taco
Fish tacon är La Olitas paradrätt och innehåller 35-40 ingredienser.

Det är kanske en eller två andra food trucks som gör mexikansk mat. Av de resterande gör hälften hamburgare så det känns kul att göra något som inte alla andra gör.

Vad händer för er i år?

– Vi kommer mestadels att befinna oss i Stockholm i sommar och nytt för i år är att vi fått tillstånd att sälja 3,5 %-ig Corona också. En kall Corona med lime tillför verkligen något till mexikansk mat. Vi kommer att försöka åka upp på Into the valley så då blir det hårt jobb 12 timmar om dagen. Förhoppningsvis kommer vi att köra pop up-restaurang på Slakthusterrassen också, vi får se.

Och om du tittar längre fram än så?

– Vi har börjat få mycket catering-förfrågningar så vi kommer att behöva fixa en till bil till nästa år. Sen är målet att kunna öppna en ”riktig” restaurang. Vi har redan börjat tänka på hur vi vill ha det och hur det ska se ut. Vi vill kunna ha fler rätter på menyn men samtidigt kunna fortsätta att hålla det autentiskt. Vi vill ha en mexikan som sitter och bakar tortillasbröden över öppen eld, kunna sälja tequila och mescal och så.

– Vi har massor av planer på vad vi vill göra. Frågan är bara när det blir.

La Olita food truck

Om du vill prova maten från La Olita kan du följa dem i sociala medier där de uppdaterar löpande om var det befinner sig.

La Olitas Facebooksida.

La Olitas Instagramkonto.

Vill du kontakta La Olita för catering eller annat kan du göra det via deras hemsida.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.