Fördelar med snökaos: Här lanseras Voi fast med slädar

Arnold Schwarzenegger och George Bush

Är det gamla 1800-talsdoftande transportmedlet på väg mot en storstilad comeback?

Joakim Almén | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-02-03 10:39  |  Lästid: 2 minuter

Det råder snöhysteri eller snökaos – kalla det vad du vill – i Sverige och folk ses titt som tätt staka runt med sina Fischer-längdskidor inne i city i Stockholm, där snödjupet för närvarande håller norra Sverige-klass.

Den gamla hederliga Astrid Lindgren-film- och seriekompatibla släden (inte nya Sverige) lyser än så länge med sin frånvaro, åtminstone i huvudstadens stadsbild. Men vem vet, snart kanske folk, och då lämpligen startups-entreprenörer, får för sig att återpopularisera det gamla transportmedlet som om det vore 1954.

Spark i Vilnius
Foto: CityBee

I Litauens huvudstad Vilnius verkar man ligga steget före alternativt steget efter, beroende på hur man ser det. Där kan man nu på bästa Voi-vis hyra en släde för att ta sig och sin kompis framåt i den snötäckta stadsbilden. Nej, det handlar inte om en släde med en elmotoranordning sittandes ”under huven” – det handlar om en traditionell släde i trä. Nån måtta får det vara.

Foto: CityBee

Bakom initiativet ligger den lokala hyra-bil-och-dela-plattformen CityBee som nu slungat in slädar i skuffen i drygt 100 av sina bilar runtom i stan, som befolkningsmässigt är något större än Göteborg. Trots mördande usel konkurrens ska det ändå hamras fast att slädeuthyrningstjänsten är världens första.

Det återstår att se om en pigg PR-byrå till någon av Sveriges åtskilliga appbaserade transportmedelsuthyrare får för sig att introducera släden som hyrbart transportmedel även i Stockholm, Göteborg och Malmö. Café förhåller sig för närvarande neutrala inför en eventuell återkomst av släden.

Arnold Schwarzenegger och George Bush
Arne Schwarzenegger och Bush den äldre på kälktur i Camp David 1991. Foto: Getty
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-02-03 10:51