Annons
Annons

Forskare levde som bergsget – och belönades med ”Nobelpris”

IG Nobelpriset är en parodi på den verkliga hedersutnämningen och delas ut till forskare och projekt "som inte kan, eller ska, upprepas". I år vann en man som gjorde sitt bästa för att leva som en bergsget.

Joel Linde

Då och då hör vi om forskare som får för sig att forska på minst sagt okonventionella sätt. Och för att uppmärksamma dessa forskare delas ett alldeles speciellt Nobelpris ut, som kallas för IG Nobel Prize.

Annons

Priset är en parodi på det riktiga, prestigefyllda priset, och delas ut till projekt som, enligt motiveringen ”först får folk att skratta och sedan får dem att tänka efter”.

I år gick priset i biologi till britten Thomas Thwaites, som lämnades sitt liv i London för en helg för att ge sig upp i Alperna… för att leva som en get.

Och han menade allvar när han sa leva som en get. För att få helt rätt känsla skapade han proteser till sina armar och ben för att kunna gå på alla fyra. Han strök omkring i bergen med sina getpolare, käkade gräs och blickade ut över de snötäckta topparna.

Så den första delen i motiveringen är helt klart uppfylld – vi har skrattat – men på vilket sätt har det fått oss att tänka efter?

– Jag blev trött på all oro och smärta som det innebär att vara människa så jag bestämde mig för att ta lite ledig från allt det och bli en get, säger Thomas själv.

– Vi är alla helt fångna inuti vår egen hjärna och vår egen uppfattning av världen. Så det jag försöker göra är så att säga att komma utanför mig själv och försöka uppleva världen från ett helt annat perspektiv.

Ja, varför inte… Det är om inte annat en beundransvärd tanke.

Här är en väldigt underhållande nyhetsinslag på getmannen, och en uppläsare som tappar det totalt, när hon ska presentera hans projekt.

Annons

Dela (10)
TweetaLaddar