Skip to content

Forskning: Det skräms vi mest av under en skräckfilm

Jonas Fiskáare

Det konstnärliga hantverket i all ära, men ska man skrämma skiten ur någon är tekniken en avgörande ingrediens – om man ska tro den här undersökningen åtminstone.

Skräckfilmstittandet når sitt zenit under höstmånaderna. Enligt en pinfärsk Sifo-undersökning tittar sex av tio svenskar på skräck. Samma undersökning visar att de flesta gör det i syfte att få sig en adrenalinkick.

Men det är alltjämt så att det finns de som inte alls uppskattar skräckfilm. Enligt forskningen ska det i första hand inte bero på att de personerna tycker att skräckfilm är för obehagligt i sig. Istället är den övervägande anledningen till det missbehag man känner inför genren, helt enkelt att man inte diggar innehållet eller storyn.

Vad är det då som skrämmer oss mest? Teknikföretaget Samsung har i samarbete med några framstående skräckforskare skrivit en vetenskaplig rapport, för att reda ut vad vi människor verkligen tycker är läskigt och vilka element som är mest avgörande för den ultimata skräckupplevelsen.

– Det finns många faktorer som kan bidra till vad vi uppfattar som läskigt i skräckfilm. Genom att kombinera forskning inom grundläggande sensoriska processer, känslobearbetning och människans socialitet med vikten av bra ljud och bild, kan man skräddarsy en otroligt kraftfull filmupplevelse. Att skapa riktigt bra skräckfilm handlar inte bara om konst, utan i hög utsträckning om vetenskap, säger professor Lauri Nummenmaa, som är en av världens mest framstående forskare inom psykologi, neurovetenskap och skräck.

En lärdom av rapporten är att tekniken spelar en avgörande roll för skräckupplevelsen. Bland annat nämns detaljerad bild- och grafik, stora skärmar och högkvalitativt ljud som några viktiga parametrar. Särskilt lågfrekventa ljud, som är under den typiska hörbara intervallen hos människor, ska vara extra effektiva för att utlösa obehagskänslor, illamående och ångest.

Med andra ord: om du är en människa som i vanliga fall ser med skeptiska ögon på skräckgenren, kanske det kan vara läge att se över såväl tv-utrustning som ljudanläggning, innan du blankt säger nej nästa gång en skräckfilm kommer på tal.

Den prisbelönta regissören och skräckfilmsentusiasten, Gustav Egerstedt, har skapat en kortfilm som baseras helt på slutsatserna och fynden från professor Nummenmaas rapport (se ovan).

Nöjer man sig inte där utan även vill ta del av rapporten i sin helhet går den att läsa här.

Övriga källor: Sifo-undersökning på uppdrag av Samsung.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.