Här är de 35 läskigaste skräckfilmerna i världen – bevisat enligt forskning

Bu! Halloween knackar på dörren och vad passar inte bättre då än en riktigt – vetenskapligt bevisat – skrämmande skräckfilm?

Wilmer Gyllström  |  Publicerad 2020-10-26 15:32  |  Lästid: 2 minuter

Hajen, När lammen tystnar, Paranormal activity. Oavsett om du är en skräckfantast eller inte har du upplevt den (för vissa) beroendeframkallande känslan av att hoppa till i biostolen med rusande hjärta.

Skräckfilmer är en vattendelare, men hur vet man egentligen vilken som är den mest skrämmande filmen? Det är svårt att mäta konst i alla dess former men om man gör som BroadbandChoices gjort kan man faktiskt få reda på det. Företaget har nämligen använt sig av (ja, du gissade det!) vetenskap och forskning för att kora en vinnare inom skräckskrået. Hur har de gjort det, kanske du undrar? Jo, genom att mäta tittarnas hjärtfrekvens under filmtittandet.

BroadbandChoices sammanställde en lista med de 50 bästa skräckfilmerna genom tiderna. Sedan fick 50 personer i olika åldrar och med olika bakgrund kolla på filmerna, medan deras hjärtfrekvens mättes med EKG. Efter att ha plöjt igenom 50 skräckfilmer kollade företaget på data för att se vilka 35 filmer som gav de mest utmärkande hjärtrusningarna. Att tillägga är att filmerna sågs med surround-system och det rör sig över 120 timmar filmtittande.

Vinnaren är ingen mindre än den skräckinjagande Sinister med Ethan Hawke i huvudrollen. Filmen kom 2012 och har ynka 6,8 på iMDb, men läskig är den – numera bevisat genom forskning. Vanligtvis brukar vilopulsen ligga på ungefär 65 slag per minut, men under Sinister låg vilopulsen på 86 slag per minut. Det är alltså en ökning med 32%. Tittarnas puls steg hela vägen upp till 131 BPM, under filmens största "jump scare", det är alltså mer än dubbelt så mycket som vid normal vilopuls.

Foto: Broadband.com

På andra plats hittar vi Insidious från 2010 som också nådde en "vilopuls" på 86. Högsta puls under filmen låg på 133 BPM. Tredje plats, Conjuring med 85 som vilopuls och 129 som högst.

Då återstår väl bara att sätta sig ner, kolla igenom filmerna på listan och plocka fram pulsklockan. Skräckisar är kanske inte för alla, men enligt en studie är det faktiskt skräckälskarna som klarar denna pandemi bäst. Så varför inte testa?

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-10-26 15:34