Forskning: Män som håller i katter på dejtingappar inte lika attraktiva

Stackars missar!

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2020-07-14 17:58  |  Lästid: 2 minuter

Året är 2020 och allt som har med dejtande att göra har gjort en tvärvändning. Dels på grund av social distansering, men kanske mest för att – ja – det är de virtuella mötesplatserna som gäller nu. Vare sig du swajpar höger på någon på Tinder eller går fram till någon på krogen slutar allt ändå med att man utbyter sociala medieuppgifter för att sedan skjuta en fruktad tåpaj rakt in aktuell virtuell inkorg.

När spelplanen kring kärleksmöten blivit så här pass dystopisk kan det kännas jobbigt att behöva ha allt i schack. Dels skrivandet samt användandet av rätt emojis och dels att ha ett representativt urval av bilder på dig själv. Och just när du trodde att du hade gjort att rätt genom att integrera din söta grannkatt bland fotorna för att visa dina mjukare djurälskarattribut visar det sig plötsligt att du helt opåkallat jobbat i motvind.

Ja, enligt en studie vid namn ”Not the Cat’s Meow?” från University of Colorado visar det sig att heterosexuella kvinnor inte finner män som håller i katter lika attraktiva som de utan missar. Forskarna visade 708 kvinnor mellan åldern 18-24 bilder på en man med katt och sedan samma kille utan katt. Sedan bad de kvinnorna betygsätta allt från uppfattad personlighet till maskulinitet. Slutligen fick kvinnorna svara om de kunde tänka sig dejta respektive man under en kortare tid eller ingå i ett förhållande med honom.

Kattälskaren Ian Somerhalder hade enligt forskning inte gjort lika bra ifrån sig på Tinder bärandes en misse.

När kvinnorna visades en bild på en kattlös man sade igenomsnitt 38 procent att de skulle ”svepa höger” eller dejta honom. 37 procent sade i sin tur att de kunde tänka sig ett seriöst förhållande med honom.

Men när en bild på samma man med en katt i knät visades var det bara 33 procent som kunde tänka sig att både dejta eller ingå i ett seriösare förhållande med honom. Antalet kvinnor som påstod att de aldrig skulle kunna tänka sig dejta männen med katt höjdes i sin tur från 9 procent till 14 procent.

Det forskarna kom fram till var helt enkelt att män som håller i katter ses som mindre maskulina, mer neutrotiska, villiga och öppna men även mindre dejtingkompatibla. De lade dock till att en avgörande faktor i undersökningen var huruvida kvinnorna var hund- eller kattpersoner. Och föreslog att det är kulturella orsaker som gör att kvinnor i åldersgruppen kanske föredrar hundkillar istället för kattkillar.

Nåväl. Lyssnar du till forskningen och vill öka dina chanser att få fler högerswipes kanske du ska byta ut kattbilden till ett foto med en anti-katt (det vill säga en hund). Eller så struntar du i det, bryter könsstereotyperna och låter fotot med Smulan i famnen vara kvar ett tag till.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-07-14 17:58