Hoppa till innehåll

Emojiexperten reder ut vilka emojis som används fel

Emojis mot vit cirkel
Markus Aamisepp

Café snackar med emoji-författaren Daniel Hånberg Alonso om vilka emojis som är inne, vilka som används fel och om den obrukbara auberginen.

Emojis som språkbruk är något mer lyckat än Ludwig Zamenhofs försök till att göra Esperanto till en grej strax innan förra sekelskiftet. De mångfaldiga smileysarna i former av bland annat gula gubbar, köksgeråd och djur har blivit ett slags universalspråk som kräver föga hjärnkapacitet att förstå. För vare sig du bor i Svalbard eller Rio de Janeiro förstår du att en glad smiley är bra och att en ledsen smiley är dåligt samt att en auberginen är en grönsak – eller? Nja, inte riktigt så. Men det återkommer vi till lite senare.

De första symbolerna som i folkmun kallas emojis uppfanns runt 1997 i Japan men började spridas först i mitten av 2000-talet när stora techföretag började integrera dem i sina tjänster. När Apple släppte emojis på alla sina telefoner 2011 blev det snabbt ett vardagligt kommunikationsinstrument och fyra år senare blev gråtskratt-emojin utnämnd till årets ord av Oxford Dictionary.

Men var kommer egentligen emojis ifrån, och hur kommer det sig att de totalexploderat i popularitet under de senaste åren? Och varför är Android-emojisarna så otroligt oestetiska?

Café hörde av sig till journalisten och författaren Daniel Hånberg Alonso, som på World Emoji Day den 17 juli släpper emojiboken Emoji: En historia om känslor, bajs och ett gult leende, för att få svar på våra frågor om de omåttligt uppskattade men mystiska figurerna.

Hej, Daniel. Vilka är det egentligen som bestämmer vilka emojis som ska få finnas?

– Organisationen heter Unicode vilket är en samling av olika företag, bland annat Apple, Google och Netflix. Deras huvudsakliga uppgift är att de gör standarden för alla tecken som används i datorer och mobiltelefoner. Det är till exempel de som ser till att det inte blir konstigt om jag skickar ett Ö eller Ä från Sverige till någon i USA. När emojis som kommer från Japan började spridas blev det upp till dem att standardisera dem. Nu har de satt upp sin egna lilla subkommitté som en gång per år godkänner ett 60-tal emojis. De har ju en rejäl makt över hur vi kommunicerar med varandra. Alla kan ju föreslå emojis till dem, så att det är lite demokratiskt på det sättet. Men då måste man lägga ned mycket energi.

Vad är det som gör dem så populära?

– Det är ju det där med att en bild säger ju mer än tusen ord. Skickar man ett hjärta till någon förklarar det ju på sätt och vis allt. Det är något vi behöver tror jag, ord räcker inte alltid i text.

Finns det några emojis som används på helt fel sätt?

– Det är ju det svåra med emojis. Det finns ju ingen bestämd definition av vad det betyder. Allt hänger ju på hur du eller jag väljer att använda dem. Betydelsen kan ändras beroende på vilket land du bor i eller vilken kompiskrets du hänger i. Auberginen är ju det mest klassiska exemplet på hur den kulturella användningen tagit över helt, det är ju inte längre en frukt. Det är en penis vid det här laget. Det är till och med så att Facebook har ändrat sin policy så att sexuella emojis, som de kallar det, är förbjudna att använda. De talar inte om vilka emojis det är men jag antar att det handlar om persikan och auberginen.

Har du några fler exempel?

– Jag blir förvånad av hur många som känner sig osäkra på användningen av emojis. Det är helt upp till dig vad du använder dem som. Det finns dock väldigt många man inte förstår vad de betyder eftersom de kommer från Japan. Ett exempel är emojin ”person tipping hand” där en kvinna håller upp sin hand. Många tolkar det som att hon slänger tillbaka håret men från början var det ”information disk person” så det är egentligen någon slags receptionist det handlar om. Sedan är händerna som slår ihop inte heller en high-five utan istället bedjande händer.

Emojin ”person tipping hand” ska egentligen representera en receptionist. Jahopp.

Finns det några emojis som är på uppgång?

– Ja, den som är lite sne och skrattar jättemycket har börjat användas mer. Hundögonen har också blivit rejält populära, de passar ju väldigt bra på många sätt och kommer speciellt till användning på Twitter. I år kommer också en glädjetår som jag tror kommer bli väldigt populär,

Det uppstår ju någon slags disharmoni när en emoji skickas från en iPhone till en Android och vice versa. Är det något man borde tänka på i framtida sms-sammanhang?

– Ja det har uppstått många sådana missförstånd. Men det verkar som att de flesta företagen försöker göra dem lika varandra och siktar på hur Apple har gjort. Det bästa exemplet på det var när Apple gjorde sin pistolemoji till en vattenpistol för de inte ville främja vapenvåld. Nu har de flesta ändrat till det också.

Om man jämför Android och Apple är de förstnämndas emojis rätt fula – håller du med?

– Ja, jag tillhör också Apple-campet. De gör de snyggaste emojisarna. Alla övriga blir nästan lite B-kopior känns det som.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.