Hoppa till innehåll

Forskning visar: Människor som gillar katastroffilmer bättre på att hantera pandemier

Markus Aamisepp

Tydligen kan du dra nytta av att ha sett filmer där tsunamivågor tillintetgör Golden Gate-bron.

Har du ödslat en massa timmar genom att jäsa i soffan och kolla på filmer där tsunamivågor tillintetgör Golden Gate-bron, zombier tar över USA eller dödliga virus överrumplar världen? Då kan det äntligen komma att löna sig. Det visar sig nämligen att personer som gillar katastroffilmer kan vara starkare och bättre förberedda inför coronaviruset än de som inte konsumerar olycksrullar.

Det visar en ny studie där psykologer intervjuade 310 volontärer om deras filmpreferenser och vilka rullar de sett. Sedan frågade de intervjuobjekten hur förberedda de kände sig när coronapandemin tog världen med storm och om de känt ångest, varit deprimerade eller upplevt irritation eller sömnsbrist till följd av viruset.

Människor som såg på filmer som exempelvis Contagion (2011) sågs som starkare och bättre förberedda inför coronapandemin.

Det visade sig att skräckfilmsfantaster var minst stressade av pandemin. Men de som föredrog katastroffilmer där samhället går under sågs som starkare och bättre förberedda – både psykiskt och praktiskt.

– Om det är en bra film dras du in i den vilket gör att du lever dig in i karaktärernas perspektiv. Det gör också att du omedvetet repeterar inför scenariorna. Vi tror att människor lär sig av andra. Folk visste liksom redan vad de skulle köpa, säger Coltan Scrivner, psykolog på University of Chicago till The Guardian.

Psykologen jämför det med att leka kull:

– Det är som att man inte tänker: ”Det här gör jag när någon jagar mig”. Du bygger på dig kunskap som du kan dra nytta av senare trots att allt händer utanför ditt medvetande, säger han.

Jahopp. Det visar sig att (låt oss vara helt ärliga) tvåplusfilmer ändå kan göra nytta. Dags för binge-kväll á The Day After Tomorrow (2004) och 2012 (2012) då!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.