Hoppa till innehåll

Försvarets helikoptrar kostar 6 gånger mer att flyga än Blackhawks

Olle Arnell

Försvarsmaktens helikoptrar som beställdes för 17 år sen är äntligen i drift – men den som väntar på något gott har i det här fallet även väntat på något svindyrt. 240 000 kronor per flygtimme, närmare bestämt.

Försvarsmakten har köpt in toppmoderna helikoptrar i något som kallas Helikopter 14-projektet, en order som lades 2001 men först nu är i drift. Nu testar man och utvärderar modellen som heter NH90 internationellt, och det har blivit en riktigt dyr historia.

Den totala kostnaden är okänd, men Aftonbladet rapporterar om en kostnad på uppåt 10 000 000 000 (miljarder) svenska kronor, vilket de baserar på ”flera bedömare med insyn”.

Försvarsmaktens helikopter NH 90 som kostat uppåt 10 miljarder
Helikoptern NH90, den modell som Försvarsmakten köpt in. Bilden visar när Frankrikes president Macron besöker en fransk militärövning.

I en, fram till nu, hemlig rapport som Försvarsmakten själva beställt av konsultföretaget McKinsey framgår att kostnaden per timme som helikoptern är i luften uppgår till 242 000 kronor – beräknat på 1 750 flygtimmar per år.

För att sätta detta i perspektiv kostar helikoptern Blackhawk 40 000 kronor i timmen att flyga, alltså 6 gånger mindre. En helikoptermodell som också finns i Försvarsmaktens ägo.

Helikoptern Blackhawk UH-60, hos försvarsmakten kallad Helikopter 16.
Helikoptern Blackhawk UH-60, hos försvarsmakten kallad Helikopter 16.

McKinsey, som tagit fram rapporten, föreslår kostnadsbesparingar som innebär att avveckla de nio helikoptrar som finns i Luleå, antingen genom att sälja dem eller ”sätta i malpåse” (helt enkelt att ta ur bruk). Detta skulle medföra besparingar på 30% enligt rapporten, skriver Aftonbladet.

Helikoptern Blackhawk UH-60 används bland annat av den amerikanska armén (såsom på bilden här).
Helikoptern Blackhawk UH-60 används bland annat av den amerikanska armén (såsom på bilden här).

Försvarets inköp av NH90 har varit en lång och omdiskuterad affär, och fortsättning lär följa. En svindyr affär kan vi i alla fall konstatera att det är.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.