Jag ska bjuda min pappa på middag. Vad ska jag laga?
/Niklas
– Pappor är så klart ofta individer, men rent generellt kan man säga att de gillar mat döpt efter gubbar som exempelvis Lindström, Rydberg och Stroganoff, liksom yrkesrelaterade lådor som jägmästar-, skräddar- och snickarlåda. Vill du dock vara absolut säker på att pappa kommer gilla middagen så kan du inte gå fel med en enkel Janssons. Alla pappor gillar Janssons, gärna i kombination med en ljummen mörk öl, knäckebröd och Västerbotten. Till dessert räcker det med brun sprit och chokladpraliner. Det är dock viktigt att undvika de allra mest innovativa pralinerna med hallonganache och tallbarskola och sånt. Tänk istället klassiska smaker som kola, vanilj, fudge, nötter, choklad, apelsin och körsbär. Om de inte äter det i ”Downton Abbey”, så ska inte du göra det heller. Plocka fram lite snygga glas, is och all brun lagrad sprit du har i barskåpet, som bourbon, rom, whiskey, cognac eller calvados och sitt sedan med lilla pappa och småprata om travsport, vädderraporten och Volvomodeller, gärna med en pläd över benen. Det gillar han.
Heter det egentligen palt eller kroppkakor? Och vad är skillnaden?
/Det heter palt
– Det kallades faktiskt palt i hela landet till nån gång på 1800-talet då namnet av någon anledning ändrades till det lite sexigare ”kroppkakor” på vissa håll. Att svara på vad skillnaden mellan palt och kroppkaka är dock lite knepigare. Som all annan husmanskost finns det lika många recept som matlagare och även om en definition sägs vara att palt görs på rå potatis och kroppkakor på kokt potatis så finns båda varianter på till exempel Öland. Själv gillar jag rätten vare sig man kallar den palt, kroppkaka eller raspeballe (som i Norge).
Det har varit hummerpremiär i veckan. Min fråga är helt enkelt om hummer verkligen är värt pengarna?
//S.

– Den brittamerikanske författaren Christopher Hitchens lär ha sagt att de ”fyra mest överskattade sakerna i livet är: champagne, hummer, analsex och picknicks.” Nu har jag ingen åsikt om de andra tre, men när det kommer till hummer har han definitivt rätt. En färdigkokt hummer på den lokala fiskaffären kostar som en sommarbil och smakar som en överdimensionerad räka. En rätt tillagad färsk hummer, däremot, kan vara fantastisk. Kanske till och med värd pengarna.
Jag ska bjuda mina vänner på vinprovning. Vilka snacks ska jag bjuda på?
/Matti
– Ställer du till med hemmavinprovning kan det vara en bra idé att erbjuda ett glas av nåt gott samt lite snacks och smårätter innan själva provningen sätter igång. Dels för att det är trevligt, naturligtvis, men också för att se till att alla har något i magen innan vindrickandet börjar på allvar. Det vet vi ju alla hur det kan gå annars. Man kan ju så klart också spotta ut vinet under provning men, som man säger, ”spitters are quitters”. Bättre i så fall att dricka lite mindre. Chips, marconamandlar, några fina charkisar, bruschetta och goda oliver är alla klassiska och trevliga försnacks – men välj helst inte grejer som smakar alldeles för starkt bara. Det är visserligen inte sommelier-SM ni laddar upp för men LITE prestige ligger det väl i att pricka blindningarna?
Har du en egen fråga till Cafés foodie? Skicka den till crambyjonas@gmail.com.
Läs även:
”Varför klagar folk på kassler?”
”Kan banan någonsin göra mat godare?”
Jonas Cramby listar de 5 sämsta grejerna med svensk matkultur