Är skinnbyxor inne och vad ska du ha för kavaj i vår? – Daniel Lindström reder ut

Skinnbyxor, Prince Charles i kavaj och Daniel Lindström.

Varje månad svarar Cafés modechef Daniel Lindström på läsarfrågor. Den här gången svarar Daniel bland annat på var du köper ett lyxigare laptopfodral och varför vita plagg är snygga året om.

Daniel Lindström  |  Publicerad 2020-02-04 14:48  |  Lästid: 3 minuter

Hur matchar man brunt?

Folk på modemässan Pitti Uomo.

Fråga: De flesta av mina ytterplagg jag använder på vintern är marinblå eller grå. Nu tycker min sambo att jag ska köpa en brun rock som omväxling, men jag är osäker. Frågan: Vad använder jag i så fall för färger till brunt? /Marcus Sundin

Svar: Till brunt skulle jag rekommendera – ännu mera brunt. Det är fint att klä sig i olika nyanser av brunt, till exempel en mörkare byxa och en ljusare överdel. Annars är grått perfekt.

Vilken kavaj ska jag ha i vår?

Kavaj på Prince Charles.

Fråga: Behöver en ny udda kavaj i vår, vad ska jag satsa på? Färg? Enkel- ­eller dubbelknäppt? /Stefan Holm

Svar: Köp en dubbelknäppt skepparkavaj och bär den till ett par nedtvättade blå jeans och vita sneakers. En ikonisk look.

Lyxigaste laptopfodralet?

Laptopfodral.

Fråga: Hjälp, min nya MacBook behöver ett snyggt skydd. Var köper jag ett lite mer påkostat fodral? /Gustav Hansson

Svar: Jag gillar fodralet från samarbetet mellan Acne Studios och brittiska Mulberry. Kan även bäras som en handväska.

Är skinnbyxor på modet?

Kille i skinnbyxor.

Fråga: Man ser nästan aldrig skinnbyxor på killar nuförtiden, är det helt ute? Jag äger själv ett par som jag gillar men är högst osäker på hur jag ska använda dem. /Mattias Nilsson

Svar: Jag gillar skinnbyxor! Använd dem med en mjuk överdel, till exempel en stickad tröja, så blir det en intressant kontrast mellan hårt och mjukt. PS. Skinnbyxor är supertrendigt i vår igen, kolla bara på Celine!

Tid för tweed igen?

Tweed.

Fråga: Jag har ”ärvt” en del gamla tweedkavajer från min pappa, sådana tjocka och rutiga från England eller Skottland. Är det något att ha eller ska jag skänka bort dem? /Johannes Karlström

Svar: Det beror lite på vilken passform de har, tycker jag. Generellt är ju tweed ett mycket hållbart och slitstarkt material där välgjorda plagg kan användas i generationer. Personligen tycker jag att tweed är lite väl grovt och varmt. Jag föredrar modernare och tunna tyger i just kavajer.

Vita kläder på vintern?

Kille i vit dubbelknäppt kavaj.

Fråga: Finns det någon gammal stilregel som säger att man inte får använda vita kläder på vintern? Man ser det ju nästan aldrig i butikerna den här tiden på året. /Joakim Lindh

Svar: Absolut inte! En vit dubbelknäppt kostym på en vinterfest är ju suveränt snyggt. Problemet med vita plagg, och det gäller ju hela året runt, är att de är opraktiska och måste tvättas regelbundet.

Bästa sportshoppen i London?

Sportshop i London.

Fråga: Hej, ska till London i mars och vill veta vilken som är den bästa sportbutiken för tillfället? /Anders Hansson

Svar: Adidas har nyligen öppnat en supermodern flaggskeppsbutik på Oxford Street, där man guidas och handlar digitalt. Här finns alltifrån fotbollströjor till de senaste Yeezy- och Y-3-produkterna.

Var köper jag hållbara herrkläder?

Kille i polotröja.

Fråga: Vilka svenska klädmärken tycker du är mest miljövänliga just nu? /Jens Berggren

Svar: Det finns många svenska föredömen, till exempel Filippa K, Tretorn, Haglöfs, Sandqvist och inte minst Asket – jag kan varmt rekommendera deras nya tröjor i 100 procent spårbar merinoull. 

För att skicka in frågor till Daniel, skriv ett mejl till daniel.lindstrom@cafe.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-02-04 14:53