Hoppa till innehåll

Modechefen: Det här märket gör coolast cykelkläder

Daniel Lindström och ett gäng cyklister.

Cafés modechef Daniel Lindström svarar på dina stilfrågor. Den här gången tipsar han om sommarens snyggaste sneakers, om han föredrar scarf framför slips till kostym och vilket märke som gör coolast cykelkläder.

Scarf eller slips?

Fråga: Vad är skillnaden mellan att bära en scarf eller en slips till kostym? Finns det olika regler? /Måns Ericsson

Svar: Skillnaden är betydande, tycker jag. En slips är i de flesta fall (om den inte är virkad) en formell accessoar som signalerar både makt och korrekthet. En scarf är mycket mer casual, den kan hänga nonchalant ovanpå eller under en uppknäppt skjorta. Båda är snyggt, personligen föredrar jag scarf, då jag ibland kan känna mig lite stel i en slips.

Snygga sommarsneakers?

Fråga: Detta är en fråga som jag förstår att du får ofta – vilka sneakers tycker du är bäst just nu? Jag är ute efter en mer klassisk modell. /Pontus Karlsson

Svar: Adidas Samba-modell, ursprungligen lanserad 1949, känns alltid aktuell. Just den här sommaren extra mycket efter samarbetet med brittiska designern Grace Wales Bonner. Hennes version är silverfärgad vilket gör att skorna känns retro och moderna på samma gång.

Loafers till linnekostym? 

Fråga: I sommar ska jag på två bröllop. För dessa ändamål har jag inhandlat en ljusgrå linnekostym från Oscar Jacobson med enkel knäppning. Nu behöver jag hitta ett par bra skor som passar till ljusa kläder. Jag vill att de ska kännas avslappnade och även gå att använda i andra sammanhang. /Martin Östholm

Svar: Jag tycker du ska köpa ett par bruna mockaloafers. De kommer att vara lika snygga till kostymen som till ett par blå jeans. Ett billigare, men inte lika hållbart, alternativ är ett par espadriller.

Mode med morgonrock?

Fråga: Hej Daniel, tack för många bra modetips. Jag skulle vilja köpa en fin morgonrock till min pojkvän i födelsedagspresent. Har du några bra tips? /Sofia Lindh

Svar: Börja hos dansksvenska varumärket Tekla som gör väldigt fina badrockar i mängder av färger. Vill du ha något ännu mer speciellt så har textilvarumärket Kvadrat (t v) gjort en kollektion tillsammans med designern Raf Simons. Där finns en badrock som är next level.

Stiliga solskydd?

Fråga: Ge mig ett bra tips på solglasögon som känns unika. De kan gärna kosta lite mer, jag vill inte ha vanliga Ray-Bans eller bågar som man köper på en bensinmack. /Richard Sundgren

Svar: Louis Vuitton har en solglasögonlinje, Signature, som är ny och inte alls lika vanligt förekommande som andra lyxvarumärken. Modellerna är runda och fyrkantiga och finns tillgängliga i acetat och i metall. Samtliga glasögon har ”LV”-initialerna ingraverade i metall på gångjärnen. Snyggt!

Maxade mjukisplagg? 

Fråga: Pandemin är visserligen över, men jag vill ändå bara gå runt i mjuka sweatpants och collegetröjor hemma. Vilken märke gör de snyggaste mjukiskläderna? /Sebastian T

Svar: Jag älskar amerikanska Champions samarbete med Rick Owens. Det är ett oväntat möte mellan sport och avantgardistiskt mode, med hög kvalitet på materialen och unik passform. Dyrt, men kläderna kostar ändå inte ens en fjärdedel av Rick Owens huvudlinje.

Coolaste cykelkläderna?

Fråga: Har sett på Instagram att du tränar en del på landsvägscykel. Kul! Jag har själv cyklat i många år, innan sporten blev trendig, och har aldrig brytt mig så mycket om kläderna. Självklart har jag investerat i riktiga cykelkläder, men de är inte valda med någon större omsorg. Nu tänkte jag dock uppdatera garderoben. Vilka varumärken skulle du rekommendera? /Fredrik Runesson

Svar: Jag älskar cykling och alla prylarna som tillkommer. Mitt favoritmärke är danska Pas Normal – jag gillar färgställningarna, passformen och hela känslan kring varumärket. Du borde även kolla in franska Café du Cycliste, och brittiska Rapha såklart. Riktigt tekniska kläder som dessutom är snygga.

Kortärmat på modet?

Fråga: Hur är det egentligen med kortärmade skjortor, är det okej att bära dem under en kavaj och vilken typ av modell ska man i så fall ha? /Mustafa K

Svar: Jag har nästan alltid kortärmad skjorta på sommaren, men undviker det oftast under en blazer. Jag känner mig inte helt bekväm utan manschetter. En annan anledning är att de skjortor jag väljer ofta är oversizade i formen vilket gör att de är snyggast rakt upp och ner, inget ovanpå. Jag tycker du ska köpa en skjorta med något kul mönster och gärna i en lite större storlek.

Har du frågor om mode och stil? Mejla till daniel.lindstrom@cafe.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.