Har man grundat ett av världens mest kända bolag har man en näve pengar över att investera i andra branscher. Det är precis vad Spotifys grundare Daniel Ek har gjort när han gett sig in i vården. Tillsammans med Hjalmar Nilsonne öppnades tidigare i år dörrarna till Neko Health i Stockholm.
Med hjälp av teknik i framkant beståendes av kameror, sensorer och AI-teknik erbjuder man möjligheten för personer att scanna sin kropp för att få en heltäckande hälsostatus och, i bästa fall, kunna förhindra framtida sjukdomar.
Ek och Nilsonnes vision med Neko Health är att revolutionera sjukvården genom göra vården mer proaktiv istället för reaktiv, som de uppfattar den idag. Neko Health ska därför ses som preventiv vård.
”Att tidigt upptäcka och förebygga allvarlig sjukdom skulle innebära att vi kan undvika både det mänskliga lidande och de höga samhällskostnader som svår sjukdom innebär. Med vår teknik och AI är den framtiden nu en möjlighet. Detta kan vara grunden för en helt ny era inom vården”, har Hjalmar Nilsonne, VD och medgrundare av Neko Health, sagt.
Vårdexperter har hittills haft en ljummen inställning till Eks högteknologiska med-tech-företag. Till tidningen Breakit har Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, sagt att det finns risk med att hitta saker i kroppen som man annars inte hade hittat, saker som egentligen inte spelar nån roll. Men han tillägger samtidigt att hans första reflektion är att det låter spännande.
Att det låter spännande går inte att komma runt. Café skickade sin digitala chef Joakim Almén för att testa på framtidens sjukvård på Neko Health.
Fakta Neko Health:
* Grundades 2018 av Daniel Ek och Hjalmar Nilsonne.
* En helkroppscan tar 15 minuter, följt av en läkarkonsultation.
* Fler än 70 sensorer samlar in 50 miljoner datapunkter och 15 GB hälsodata på några minuter.
* Kan upptäcka hudförändringar så små som 0,2 millimeter.
* Kardiologiska mätningar innefattar EKG, blåsljud, blodtryck, syremättnad, artärstelhet, pulsutbredning, andnings- och hjärtfrekvens m.m.
* Patienten får tillgång till sammanfattning av sin hälsa i en app där de även kan följa sin hälsotrend.
* En undersökning kostar 2 000 kronor och bokas via Neko Healths hemsida.
På pappret ser det väl inte så tokigt ut. Min enda fasta rutin i vuxen ålder är att gå till gymmet tre gånger i veckan, något jag pysslat med sedan jag var 15 år. En tysk fotbollstaktisk disciplin som dessvärre inte kan appliceras på övriga, eventuellt hälsoundersökningspåverkande, delar av livet.
Snabbmat (framförallt kebab) konsumeras klart över genomsnittet, nikotinnivån på snuset har varit extra stark i ett decennium, jag har haft en mycket killig inställning till SPF (en gång ådrog jag mig en brännskada så huden stekpannafräste på armen i fyra dagar). Dessutom vill jag komma ut som en early adaptor av energidryck, ett inte så sexigt beroende som pågått i 20 år.
En hälsoundersökning har det såklart aldrig varit tal om i vuxen ålder. Jag har alltid varit en ”äh!”-person. Men åldern har, på gott och ont, tonat ner de mest ”äh!”-rebelliska dragen och här är vi nu.
Med försiktigt nervösa steg tassar jag in till det lilla ombytesskrymslet intill undersökningsrummet på Regeringsgatan 61B. Jag byter om till en morgonrock och tofflor, precis som man gör på Yasuragi. I det futuristiska undersökningsrummet välkomnas jag av två relativt unga och välgroomade läkare som berättar om den stundande undersökninen. Rummet för tankarna till valfri sci-fi-rulle. Själv tänker jag på Jared Leto-filmen Mr. Nobody av oklar anledning.
Först ut på undersökningsschemat: AI-scanning av hela kroppen för att kartlägga alla kroppens leverfläckar i jakt på eventuellt hudcancerfarliga rackare. AI-scanningen sker i en cylinderformad maskin i bara underkläder. När kamerablixtrarna, eller vad det är, smäller av blir ljuset så starkt att det känns som om man för en sekund svävar uppåt. Ateisten i mig står dock stadigt och känslan dövas snabbt.
Överläkaren konstaterar att jag har ovanligt få leverfläckar. Det är ljuv tremoloeffekt för mina nojiga öron. Det måste väl vara nåt bra?
Nästa steg är att synen ska kontrolleras. Ögontryck tas genom att den andra läkaren petar med ett verktyg med en liten mini-miniborste som smeker ögonen.
”16 på höger. 22 på vänster”, säger han och den andra läkaren för in datan i min fil. Försöker tolka den ögontryckskontrollerande läkarens ansiktsuttryck: Är det dåliga värden? Visst var tonen när han sa ”22 på vänster” något bekymrad?
Nästa steg är att ta blodprov, mäta greppstyrka, EKG, blåsljud, blodtryck, blodsockernivå, kolesterol och andra värden. Trygga värden. Sånt man vet vad det är. Jag får lägga mig på britsen och får spännen längs armar och vrister applicerade för att datorn och datan ska ha sitt.
Sista steget är återigen i teknologisk vårdframkant. Spelplatsen är fortfarande britsen, men den här gången scannas min kropp av den antagligen dyraste maskinen i maskinparken i jakt på ett annalkande åderbrock och andra invärtes åkommor.
Undersökningen är avslutad. Nästan. Innan den redovisande domen faller ska den mycket pedagogiske ledarläkaren kika närmre på några leverfläckar.
”Scanningen har gett utslag på fem hudförändringar”, säger han.
F-f-fem? Det var synnerligen dåliga nyheter, hinner jag tänka innan han tillägger:
”Men det behöver inte innebära att de är farliga. Jag ska undersöka de närmre”, säger han och fotograferar de potentiellt farliga brunsvarta fläckarna som är fördelade över hela min kropp.
”Det ser lugnt ut, det förekommer inte så många färgskiftningar. Men håll koll på hur de utvecklas framöver.”
De sista 20 undersökningsminuterna ägnas åt att gå igenom alla (vilket är lika med väldigt många) värden tillsammans med ledarläkaren. Grafer visar var mina värden ligger och nästan allt ligger inom normalvärden, samtidigt som läkaren förklarar vad alla värden innebär.
Hoppla, jag är frisk! Jag behöver inte ändra min livsstil radikalt, åtminstone inte under mitt 34:e levnadsår.
Endast ett värde är över normalintervall. Mycket riktigt var det en bekymrad underton när ögontrycket mättes. ”22 på vänster” innebär att rekommendationen är att göra en undersökning hos en optiker. Det sväljs givetvis på en röd när livet nyss stod på spel och man klarar sig med ett skrubbsår.
”Vi rekommenderar att du kommer tillbaka för en ny undersökning om ett år”, säger läkaren.
En timme senare får jag ett sms med en länk till undersökningen. Här har läkaren skrivit en summering och alla mina värden redovisas. Tyvärr utan graferna som visar var man ligger jämfört med normalintervallen.
Framtidens sjukvård va, vilken grej.