Hoppa till innehåll

Franska rookiens tröja såldes för 8 miljoner kronor

Victor Wembanyama är stekhet och rookiens första matchtröja har nu sålts för 8 miljoner kronor.
Jesper Johansson

Han är 19 år, 2,24 meter lång och gör succé i NBA. Victor Wembanyama är ett namn att lägga på minnet och redan nu investeras det rejält i hans framtida värden.

Hur ointresserad du än är av basket har du garanterat hört namnen Michael Jordan, Steph Curry, Kobe Bryant och LeBron James. Eftersom amerikansk media och kultur översköljer oss, vare sig vi vill eller inte, kommer man inte undan att lägga ett antal namn på minnet från idrotter och kulturfenomen som man inte nödvändigtvis är intresserad av. Ett namn som du snart kommer att lära dig, om du inte redan har koll på det, är Victor Wembanyama.

Den 19-årige fransosen har på kort tid blivit ett fenomen i NBA. Wembanyama valdes högst i sommarens draft och hamnade därmed i San Antonio Spurs. Sedan dess har det gått hur bra som helst för den extremt långe spelaren.

Wembanyama har under säsongens första 14 matcher snittat 18,6 poäng per match med 9,1 returer, 2,5 assister, en steal och 2,6 blocks per match.

På Sotheby’s har nu Wembanyamas första matchtröja auktionerats ut och totalt kostade den 762 000 dollar, 8 miljoner kronor. En hissnande summa förstås, och efter lite undersökningar ser det ut som att det är det näst dyraste matchburna baksetlinnet i historien. Michael Jordans University of North Carolina-linne såldes nämligen 2021 1,38 miljoner dollar, alltså 14,5 miljoner kronor.

Smart investering eller överprisat? Framtiden får avgöra. Så länge kan du försöka lära dig att uttala Victor Wem-ba-nya-ma.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.