Hoppa till innehåll

Michael Jordans 35 år gamla matchdojor har sålts på auktion för rekordsumma

Jordan Air
Jonas Fiskáare

Det här är väl ändå beviset för att Michael Jordan-hysterin gått lite väl långt?

Att Michael Jordan klassas som en av idrottshistoriens absolut största profiler alla kategorier är nog de flesta (idrottsintresserade åtminstone) rungande överens om. Men hans betydelse för modet och populärkulturen är nog inte lika självklar för gemene man. Visst, de flesta har nog hyfsad pejl på den ikoniska sneakersmodellen Air Jordan 1 som lanserades under MJ:s rookie-säsong i NBA 1984. Men att lanseringen av den här skon helt skulle komma att kasta om maktbalansen mellan sneakersjättarna har nog inte lika många koll på.

En som däremot har stenkoll är Jordan Geller. Så heter nämligen samlaren som nyligen under en auktion på auktionshuset Sotheby’s, ropade hem ett par signerade Air Jordans 1 för rekordsumman 560 000 dollar(!) – en summa som motsvarar drygt 5,6 miljoner kronor. Skorna är de i särklass dyraste som sålts på auktion och bars av Michael Jordan själv under säsongen 1984/1985.

Bild via Sotheby’s

Värt priset? Nej, det inte tycker vi i alla fall. För den som inte nödvändigtvis eftersträvar full patina och till varje pris måste ha ett par skor som redan är ingrodda i nån annans fotsvett, kan komma mycket lindrigare undan. Till exempel kan man klicka hem ett par av den nya upplagan här för dryga tusenlappen. Eller varför inte helt strunta i Air Jordan’s och istället satsa på någon av dessa tennis-sneakers som Cafés egen modechef Daniel Lindström tipsar om här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.