Fräscha upp din kostym – 4 enkla tips för att slippa lämna in på kemtvätt

Kemtvätt är bra, det är inte det vi säger. Men att kemtvätta sin kostym för många gånger riskerar att slita ut tyget och hota passformen på den. Så nu tipsar vi istället om några quick fixes som du kan göra för att rädda din svid.

Oliver Beckman  |  Publicerad 2016-01-20 16:10  |  Lästid: 3 minuter

 

1

Har det hänt dig att din gamla kavaj luktat superilla efter att ha hängt alldeles för många månader i garderoben? Då bör du hänga ut den på vädring i den friska luften i några timmar. Lyckas inte det göra susen kan du testa att ställa in ett halvt glas ättika i garderoben i ett dygn och därefter hänga ut kostymen tills den inte längre luktar vinäger.

Voila, du äger nu en kostym som inte längre luktar gammal skunk.

 

g

Efter att du har använt din kostym under en hel arbetsdag eller haft den i resväskan inför en konferens så är det snarare regel än undantag att den blivit skrynklig, på resans väg. Då finns det nästan bara en tänkbar utväg och den heter ångbehandling, som sägs göra underverk med kostymer. Men har du inte råd eller lust att köpa en dyr klädångare för svinmycket pengar går det minst lika bra att hänga upp kostymen i badrummet, vrida på duschen för fullt och låta vattnet rinna i 10-15 minuter.

Efter det bör skrynklorna vara puts väck. PS: Den ska inte stå i duschen och bli blöt, utan bara vara i närheten.

 

h

Har du fått lite matspill på kavajen eller råkat sätta armbågen på fel ställe? Ett av de allra vanligaste husmorstipsen om du har fått en rejäl matfläck på kostymen är att blanda ut lite diskmedel med vatten och sedan gnugga bort fläcken med en svamp (disksvamp alltså, inget annat) och därefter skölja med ljummet vatten.

Har du däremot satt armbågen i ett tuggummi så bör du slänga in kostymen i frysen tills det stelnat och sedan skrapa bort det med en kniv. Låter skoj va?

 

4

En av de första grejerna du bör investera i för att kunna hålla din svid i någorlunda hyfsat skick är att köpa en klädborste. Perfekt för att borsta bort damm, rök och annan smuts från kostymen.

Och även om det inte finns någon synlig smuts på plagget kan det vara en mycket god idé att ge kostymen en ordentlig genomborstning då och då, i förebyggande syfte.

 

5

Avslutningsvis – gör inte som Cafékollegan Markus Thunberg när han fick den ”briljanta” idén att han skulle ”fixa till” sin kostym och tog lite blött toapapper och försökte gnugga bort det smutsiga. Ni kan själva räkna ut resultatet, små papperstussar överallt. Som knappt går att få bort.

En big NO-NO på det.

 

Källor: Cafés modechef Daniel Lindström, arvikashopping.se, thedronesclub.nu, tailorstore.se.

Läs mer: 14 tricks som räddar dina kläder

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-01-25 12:00