Fredrik Lindström om boken han inte vågar ge ut: ”Är känsliga grejer”

I flera år har Fredrik Lindström skrivit på en bok som han inte vågat ge ut. I kvällens "Skavlan" säger han att känsloläget i samhällsdebatten har fått honom att avstå.

Helena Sjögren | Foto: IBL / Karin Törnblom  |  Publicerad 2018-02-23 11:06  |  Lästid: 1 minut

Fredrik Lindström är en av gästerna i fredagskvällens Skavlan. På Spåret-domaren, författaren och språkhistorikern har grottat ner sig i svenskarnas sätt att vara och prata genom program som Värsta språket, Svenska dialektmysterier och Världens modernaste land.

Men i talkshowen ”Skavlan” berättar han också om boken om den svenska självbilden som aldrig blivit klar. På grund av samhällsklimatet och allt prat om nationalism har boken blivit kvar i byrålådan i åratal, säger han.

– Jag har en slags föreställning om att jag vill prata med svenskarna om det här. Vi svenskar tror att bara för att vi inte viftar med flaggor eller firar nationaldagen så är vi inga nationalister, men det är bullshit, säger Fredrik Lindström i programmet.

Han tror i stället att svenskarna har ett så pass högt förtroende för sitt land att de inte vill fira nationaldagen för att provocera andra. Han hänvisar också till undersökningar där runt 70 procent av alla svenskar rankar Sverige som ett av världens bästa länder att bo i.

– Vad fan vet de om det? Har de provbott alla länder på jorden? Det är en postkolonial problematik i det här att man uppfattar att vår del av världen är så förträfflig och modern. Och det där är känsliga grejer.

Se hela intervjun i Skavlan som sänds fredag den 23 februari klockan 21.00 i SVT1 och på SVTPlay.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-02-27 11:06