”Fucking Åmål” och ”Wild at heart” bland filmerna på utebio i Rålis

Den 15 augusti drar Stockholms filmfestivals sommarbio igång, och det är 90-talet som står på tapeten. Vad passar då bättre än att kult-filmen "Fucking Åmål" är en av filmerna?

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2018-08-14 15:21  |  Lästid: 1 minut

Sedan 1991 har Stockholms filmfestival anordnat utomhusbio i Rålambshovsparken – ett uppskattat inslag hos många under sensommaren. Onsdagen den 15 augusti drar årets sommarbio igång och i år är temat 90-tal.

En av filmerna som säkerligen kommer att dra stor publik är Lukas Moodyssons Fucking Åmål från 1998, och den som presenterar filmen är ingen mindre än huvudrollsinnehavaren själv –Alexandra Dahlström.

Dahlström fick mycket beröm efter #metoo då klippet på hennes tal under Guldbaggegalan återigen uppmärksammades. Du kan se hennes modiga tal här, tillsammans med flera andra exempel på lökig kvinnosyn.

Fucking Åmål visas fredagen den 17 augusti klockan 21.

Men först ut bland 90-talsklassikerna är Wild at Heart av David Lynch, samma film som invigde den första upplagan av Stockholms filmfestival. Festivalchefen tillika medgrundaren Git Scheynius presenterar filmen.

– Jag skulle säga att Stockholms filmfestival är Wild at Heart. Vårt hjärta klappar för att anordna galna projekt som att visa film under stjärnorna. Vi välkomnar alla Stockholmare till den 28 upplagan av vår utomhusbio, säger hon i ett pressmeddelande.

Hela programmet för utebion i Rålis 2018

Onsdag, 15 augusti: Wild at Heart av David Lynch (1990)

Torsdag, 16 augusti: Pianot av Jane Campion (1993)

Fredag, 17 augusti: Fucking Åmål av Lukas Moodysson (1998)

Lördag, 18 augusti: Prinsessan Mononoke av Hayao Miyazaki (1997)

Söndag, 19 augusti: Terminator 2: Domedagen av James Cameron (1991)

Samtliga filmer börjar visas klockan 21 i Rålambshovsparken på Kungsholmen i Stockholm.

Läs mer: Gustav Fridolin: ”Min favoritfilm är Fucking Åmål”

Artikeln publicerades först på ELLE.

Dela på Facebook
Tweeta