Annons
Annons

9 av 10 svenskar säger sig ha överfulla garderober – men aldrig något att ha på sig

Känner du igen problemet med överfulla lådor och klädhängare? Känner du också igen problemet med att hitta ett plagg att ha på sig när du ska lämna hemmet? Det är du långt ifrån ensam om.

Olle Arnell

full-garderob

9 av 10 svenskar äger onödigt mycket kläder och skor, ändå vittnar 8 av 10 om att de upplevt känslan av att inte ha någonting att ta på sig.

Det visar en nordisk rapport från förvaringsföretaget Elfa. Drygt 4000 personer från Sverige, Danmark, Norge och Finland har medverkat i undersökningen som tydligt visar att vi har för mycket kläder, skor och väskor som varken matchar behov eller förvaringsmöjligheter. Alla är också överens om att det ställer till bekymmer i vardagen.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Hela 86 procent av oss svenskar anser att vi har för mycket kläder och skor. I genomsnitt äger vi till exempel 11 par byxor men använder bara 6 par byxor regelbundet. Var tredje svensk har till och med  svårt att stänga garderobsdörrar och lådor.

Trots överflödet råder stor osäkerhet när invånarna i Norden ska klä sig. 81 procent av svenskarna känner att ”jag har ingenting att ha på mig”.

Förvaringsrapporten visar också att majoriteten av svenskarna (58%) säger att de kan tänka sig att leva med hälften så mycket kläder och skor som de har idag.

 

Topplista: Anser sig ha för mycket kläder/skor som de inte använder regelbundet

1. Svenskar 86%

2. Finländare 79%

3. Norrmän 78%

4. Danskar  75%

 

Topplista: Har känt ”jag har ingenting att ha på mig”

1. Svenskar 81%

2. Finländare 78%

3. Danskar 71%

4. Norrmän 69%

 

Elfas Christine Dahlman ger tre tips utifrån svaren i undersökningen:

1. Rensa! Om du inte använt ett plagg under det senaste året – så skänk eller sälj det.

(Café tipsar: Stadsmissionen, Myrorna, Rädda Barnen och Erikshjälpen är bara några av alla organisationer som tar emot kläder du inte behöver).

2. Organisera garderoben utifrån säsong. När sommarkläderna åker fram plockar du bort vinterkläderna och tvärtom. Förvara inaktuella kläder i vakuumförpackningar eller varför inte i resväskor som inte används för tillfället.

3. Utnyttja dolda förvaringsytor om du har ont om plats hemma, exempelvis baksidan på garderobsdörren. Det finns specialanpassade korgar som lätt kan hängas på dörren.

Rapporten bygger på en undersökning som omfattar totalt 4026 personer mellan 18 och 74 år från Sverige (1011), Norge (1002), Danmark (1007) och Finland (1006).

Från: Allas.se

Annons

Dela (57)
Tweeta

Annons


Laddar