Här är Generals nya superlyxiga snus – med gin

En dosa snus för 700 spänn? Det är vad du får lägga ut för Generals nya Kardus. Men då får du också det finaste som finns i snusväg.

Olle Arnell  |  Publicerad 2017-02-24 08:53  |  Lästid: 2 minuter

General Kardus har blivit en fin liten tradition, ungefär som årets upplaga av Blossas glögg – eller Ikeas PS-kollektion. Varje år släpper Swedish match sitt lyxigaste snus i en begränsad upplaga. I fjol hade man samarbetat med restaurangen Fäviken magasinet i Jämtland och gjort en lössnus med smak av örter och vilda bär. I år är det ett samarbete med prisbelönta sprittillverkaren Härnö gin som gäller.

– Hernö gin förstärker tonen av enbär och citrus i kardusen på ett mycket trevligt sätt, och General Kardus 2017 i kombination med en cocktail baserad på Hernö blir en svårslagen kombination, säger Jon Hillgren, vd på Hernö gin i ett pressmeddelande.

I Kardus 2017 har man blandat tobak från Spanien, Filippinerna och Indien. Snuset säljs bara i 1 500 3D-printade förpackningar som designats av Teenage Engineering. Och enligt Swedish match är snuset alltså det finaste som går att få tag på i hela världen.

– Jag har själv på kartongnivå, noga valt ut tobaken som finns i alla 1 500 förpackningar. Detta för att vara helt säker på att årets tobaksblandning har felfri mörk och kryddig tobakskaraktär, med inslag av torkad frukt, choklad och eneträ, samt aningen enbär och citrus, säger Lars Öberg, master blender på Swedish match.

Enligt honom ska snuset ge en helt annan smakupplevelse och känsla än malt lössnus. Och visst finns något tramsigt, jippoaktigt med en snus i begränsad upplaga – ”av den finaste tobaken som valts ut och skördats på ett omsorgsfullt sätt”. Snus är ju trots allt snus. Cafés snusande medarbetare (vi snusar i regel Granit portion eller Grov eftersom de är lagom och inte smakar konstigt) har testat årets Kardus. Intrycket är fruktigt och ännu mer svårkontrollerat än vanlig lössnus (inte minst för oss som vanligen snusar portion). Årets Kardus är gott, och med en känsla av onödig och härlig lyx.

General Kardus 2017 kostar 699 kronor för en 100 gramsdosa – alltså 6 990 kronor per kilo. Det innebär att en vanlig dosa Kardus hade gått lös på 175 spänn, om det funnits. Snuset går att köpa i Swedish match egna snusbutiker i Stockholm, Göteborg, Strömstad och Åre. Inom kort kommer snuset finnas i på Swedish Match kommande e-handelssajt.

https://www.cafe.se/olsnus/
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:38