Hoppa till innehåll

4 goda (och väldigt) finska drinkar att bjuda på i midsommar

Finsk sprit
Kristofer Steneberg

Fördomarna om Finlands alkoholkultur är många men nu dyker det upp mindre tillverkare som vinner internationella priser för sin kvalitet och höjd. Café samlar fyra drinkrecept som är enkla nog att briljera med på midsommar.

För några år sedan blev kalsarikännit – kalsongfyllan – ett näst intill viralt begrepp i världen. New York Times, Chicago Tribune, brittiska Elle skrev alla om varianten av fylla som består i att konsumera alkohol ensam utan byxor eller kjol. Svenska språket gav världen sitt lagom, danskan hygge, och nu Finland med kalsongfylla.

Finland har en stark alkoholkultur och de senaste åren har det även märkts på spritkvalitén. Flera tillverkare av gin och vodka har belönats med priser för sin kvalitet och innovationsgrad. Små destillerier, ofta utanför Helsingfors-regionen, tar plats på den internationella spritscenen. 

Här representeras bland annat Kalevala Distillery. Grundaren Moritz Wüstenberg är tysk med finsk mamma och är både ingenjör och doktor i filosofi. Tack vare en speciell destillationsmetod ändrar till exempel Arctic Blue Gin, en av deras sorter, färg från klar till dimmig när man häller i tonic. Här finns även Kyrö Distillery från västra Finland, ett företag som visserligen sålde mer handsprit än drickbar alkohol under 2020 men som även gör rågwhisky och gin av toppkvalitet. 

Café har samlat recept på fyra drinkar med blåvitt ursprung. Hög tid att börja öva för att i god tid innan midsommar kunna dessa utantill. På med byxorna, ring dina vänner. De här drinkarna är enkla, goda och väldigt finska.

Go Ruby Mango (Rémi Massais)

Du behöver:

40 ml Kalevala Ruby Gin
20 ml färskpressad citronjuice
20 ml mango- och koriandershrub (koka upp en lag med mango, koriander, socker, vit balsamvinäger och dragon och låt svalna)
10 ml sockerlag
Mynta

Gör så här:

Skaka alla ingredienser med is. Toppa med tonic och garnera med rispapper och myntablad. Fler drinkrecept här.

Primrose (Nikos Annis)

Du behöver:

60 ml Kalevala Barrel Aged Gin
7,5 ml sockerlag
2 skvättar bitter
1 citronskiva, torkad 

Gör så här:

Blanda allt med is, häll långsamt över ett isblock. Garnera med en torkad skiva citron. Fler drinkrecept här.

Finnish Rhyeball

Du behöver:

4 cl Kyrö Malt Rye Whisky
10 cl sodavatten
Citronzest
Mycket is

Gör så här:

Häll iskall rågwhisky i ett glas fyllt med is. Luta glaset försiktigt och häll i sodavatten. Drinken blandar sig själv. Garnera med citronzest.

Rosa G&T

Du behöver:

4 cl Kyrö Pink Gin
10 cl Fever-Tree tonic 
En skiva rosa grapefrukt
Mycket is

Gör så här:

Häll allt i ett glas över is. Rör försiktigt ihop ingredienserna. Garnera med en skiva rosa grapefrukt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.