Hoppa till innehåll

8 väldigt goda hard seltzers du kan köpa på Systembolaget

Fyra Hard Seltzers som finns på Systembolaget

Den kalorisnåla öl- och ciderdödaren hard seltzer har på kort tid blivit en monstersuccé i USA. Nu ska den lifestyle-kompatibla ”Skinny bitch”-liknande drycken ta över Sverige.

Hard seltzers har de senaste åren blivit en alkoholhaltig dryck att räkna med. I USA har den kalorisnåla drycken de senaste åren snott stora marknadsandelar från bärsdrakar som Budweiser och Miller. Anledningen stavas millennials, en generation som i större utsträckning väljer bort den blaskiga ölen till förmån för den mer lifestyle-fräscha hard seltzern.

Hard seltzer, som även kallas hard sparkling water, består av kolsyrat vatten (seltzer), alkohol (hard) och ofta en smaksättare som citron eller lime. En hard seltzer jämförs ofta smakmässigt med groggen Skinny bitch och är svalkande och fräsch, utan att vara speciellt (eller för) söt, och ligger oftast kring en alkoholhalt på 5 procent.

Den amerikanska millennials-generationens favoritdryck, hard seltzer-märket White Claw kommer snart till Sverige. Foto: Getty

Med den lifestyle-kompatibla paketeringen (de flesta burkar ger sken av att du dricker ett dyrt ”funktionsvatten”), den låga till obefintliga sockerhalten och det kalorisnåla innehållet (en 33 centilitersburk innehåller knappt 90 kalorier, att jämföra med en öl eller cider som innehåller mer än det dubbla) kan du förvänta dig att se folk med en White Claw i handen i parker, på stränder och på krogen i sommar.

Hard seltzers började säljas på Systembolaget i Sverige under 2020, men då bestod utbudet enbart av ett fåtal märken. Inför sommaren 2021 har det tryckts på rejält i Systemets sortiment – trenden är här på riktigt. Ta rygg när Café hjälper dig att hitta till favoriterna i den växande hard seltzers-djungeln.

White Claw Hard Seltzer Lime

24,90 kr, 33 cl, Nr 52301

Inne-hard seltzern nummer ett som ofta syns i handen på Coachella-festivalbesökare – där den enligt obekräftade uppgifter sålde mer än bärs 2019. Uppskattas väldigt mycket av bland andra av Rashida Jones och hennes Vampire Weekend-kille Ezra Koenig. Källa: Conan O’Briens podd. Kommer till Sverige och Systembolaget den 1 juni.

Kopparberg Hard Seltzer Strawberry

19,90 kr, 33 cl, Nr 51086

Klassiska Kopparberg har de senaste åren expanderat sitt tidigare ciderdominerade produktuniversum med både smaksatt gin, vodka och hard seltzers. Deras hard seltzers finns i smakerna passionsfrukt, körsbär och jordgubb. Trevligt tryck i jordgubbssmaken.

Local Hard Seltzer Lemon

19,90 kr, 33 cl, Nr 1299

Svenska Locals hard seltzer-burk skulle lika gärna kunna vara en Instagram-fotovänlig funktionsvattenburk. Fräscha smaknyanser av citron till ett i hard seltzer-sammanhang hyggligt pris.

Amber Bay Hard Seltzer Fresh Lime

22,30 kr, 33 cl, Nr 87508

”Inga jävla konstigheter, passar er som älskar enkelheten i en vodka med soda och lite syra från en lime, i och med att det inte är någon socker i överhuvudtaget så passar det verkligen allt ifrån diabetiker till människor som tänker på sockerintaget”, skrev Cafés dryckesredaktör Emil Åreng i samband med att Amber Bay kom till Sverige 2020. Det är bara att hålla med – Amber Bay smakar verkligen precis som en vodka med soda och lite syra från lime.

Uppsala Brygghus Hard Seltzer Krusbär Lime & Citrahumle

24,90 kr, 33 cl, Nr 34877

En hard seltzer med tusch av krusbär. Jo, man tackar. Cafés dryckesredaktör Emil Åreng bjuder på en gratis helkväll på hans nya bar i Umeå som öppnar i höst om du inte gillar.

Kalejdoskop Seltzer Ginger/Orange

24,60 kr, 33 cl, Nr 34733

Om det inte framgått är halva grejen med hard seltzers burkens design och här är svenska Kalejdoskop bäst i klassen. Finns även i smakerna rabarber/hallon och vit persika/lime – men godast är deras smakkombination av ingefära och apelsin.

Forest Hard Seltzer White Peach

23,70 kr, 33 cl, Nr 85848

Sommarfräscht var det här – persika och vodkavatten gifter sig mycket bra. Svenska Soda Factory, som bland annat också gör Mojito på fat, andra hard seltzer finns i smakerna hallon och lime/mint.

Supreem Hard Seltzer Coffee

24,90 kr, 33 cl, Nr 35082

För dig som inte pallar att det ska vara så jäkla syrligt och fräschörfräscht hela tiden levererar Supreem, via ett samarbete med ett mikrobryggeri i Dalarna, en hard seltzer med kaffesmak med vaniljtoner. Lyckat.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.