Hoppa till innehåll

Gör goda drinkar själv – med 3 grejer du alltid ska ha hemma

Joakim Almén

”Att koka sockerlag är inte svårt” – cocktailstjärnan Emil Åreng berättar hur du blir en lyckad bartender på hemmaplan.

Foto: SVT.

Emil Åreng heter cocktailstjärnan som medverkat i en rad tv-program och skrivit boken Salongs i Norrland – en skildring av Norrland genom cocktails. Café träffar Emil Åreng på en cocktailtävling med Boulard calvados för att prata om vad du behöver för att bli en lyckad hemmabartender.

Vad bör alla hemmabartenders ha hemma?

– Färsk frukt. Jobba med färskpressat. Ha lite verktyg hemma för att det är roligt, och för att det ser snyggt ut. Köp hem en bra bas med sprit så du kan mixa som du vill. Se alltid till att ha is hemma, säger Emil Åreng.

Åreng menar att vi i allmänhet är alldeles för lata och bekväma. Men, om vi kan intressera oss för mat och spendera tid på specialverktyg och göra tidskrävande maträtter borde det inte vara så himla svårt att anstränga sig för att göra en god drink:

– Att koka ett sockerlag är inte svårt. Men bara de känns som ett projekt för vissa. Men ta tekokarn och häll på sockret. Hur svårt är det att göra? Det är svinenkelt. Och när du ändå gjort ett sockerlag, släng i lite hallon. Låt det bara tina i ett varmt sockerlag. Det kommer att hända jättemycket.

Han fortsätter:

– Vi är ganska bekväma av oss. Det är därför vi köper alkoläsk och pops, och det gör vi än idag. Men det är godare att göra en daiquri eller en gin och tonic hemma. Det krävs ju inte så mycket. Det krävs ju bara att man lägger ned lite jävla energi. Det är inte jättesvårt att imponera på folk längre.

Vilka verktyg bör man ha hemma?

– En shaker är alltid bra. En sil. Glas spelar inte så stor roll, men ha alltid is hemma så att du kan kyla drinken. I Norrland säger vi alltid att man inte ha ska så mycket garneringar, grönsaker och sådär. Men ha färsk frukt hemma och is så kommer du ganska långt. Du kan ha en termos eller vad fan som helst.

Is, färsk frukt, shaker och en sil. Det krävs inte jättemycket av dig för att göra goda drinkar hemma.

Slutligen: vad är det viktigaste när man blandar en cocktail?

– Att hitta balans. Det spelar ingen roll om du gör en Manhattan, en Dry Martini eller Gin Fizz. Balansen är de viktigaste och att du framförallt är ärlig med vad spriten ska smaka.

Calvadosbaserad cocktail från en drinktävling Emil Åreng agerade jury i. Foto: Joakim Almén.

Mer drinksnack med Emil Åreng

Så blir du fintad av stjärnbartendern om du beställer en gin & tonic

Världens vidrigaste drinkar, enligt stjärnbartendern

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.