Hoppa till innehåll

Så blir du fintad av stjärnbartendern om du beställer en gin & tonic

Joakim Almén

Den norrländska cocktailstjärnan om drinktrender och vilka tidlösa drinkar som alltid funkar.

Foto: SVT.

Emil Åreng heter cocktailstjärnan som vunnit flertalet prestigefyllda priser, medverkat i en rad tv-program och skrivit boken Salongs i Norrland – en skildring av Norrland genom cocktails. Café träffar Emil Åreng på en driktävling med Boulard calvados för att prata drinktrender och tidlösa ”funkar i alla sammanhang”-drinkar.

Vilken är vårens hetaste drinktrend?

– Det är ingen mening att jag pratar om trender. För ett år sen var mezcal skittrendigt. Men Mezcal, när kommer det att komma på Systemet? Våren 2042 kanske. Jag tror inte att det finns nån riktig trend. Jag tror mer att trenden är att lyssna på gästen, om det nu kan och får vara en trend för en gång skull.

Åreng menar att det som bartender handlar om att utmana gästen. Om gästen säger att de vill ha en gin och tonic – låt gästen få det. Eller stammisen som alltid ska ha en ”virrepinne och en bärs”. Knepet handlar istället om att fråga vilken typ av exempelvis GT gästen vill ha.

– Då svarar gästen alltid ”jaha, har ni olika?” för den motfrågan får du nästan aldrig. Då börjar den personen lita på dig och nästa gång du ska servera en cocktail, då kan du börja barka ur för då litar den på dig.

Hur får man gästerna att våga prova nya cocktails?

– Ofta skrivs menyerna ut på engelska och det kan vara svårt att tyda vad som är cloudberry, vad som är artic raspberry. Folk har ju ingen aning om vad det är när vi ändå ska vara superinternationella. Det är mer grejen att få folk att utmana sig själva smakmässigt, men samtidigt förklara det. Smakkombinationer är ändå genomtänkta i många barer i Sverige.

Cafés dryckesredaktör Andreas Grube och Emil Åreng agerar jury i en cocktailtävling med Boulard calvados på hotell Haymarket. Foto: Joakim Almén.

Ingrediensmässigt, vad har börjat komma mer senaste tiden?

– Salt börjar komma mer och mer. Folk börjar använda salt på ett sätt för att lyfta smaker. Även cocktails med låg alkohol. Sen går det i vågor vilken sprit som är absolut bäst just nu.

Med Lars Lagerbäckskt lingo: vilken är världens mest funktionella drink?

– French 75 funkar ju ta mig fan till vem som helst. Gin, citron, socker och champagne. Svinenkelt, jättegott och funkar före, efter och under maten. Ingen människa kommer att säga ”gud vad äckligt”. Det är ingen som kan göra det. Det är en lemonad med vuxenton.

”Funkar före, under och efter maten” – French 75 är en tidlös klassiker. Bild från Shutterstock.

Emil drar till med en bubblare och dissar samtidigt den kubanska limesmaken.

– Fast fan, Daiquiri är nästan ännu bättre. Rom, lime, socker liksom. Den kan du göra närsomhelst. Vi bor ju i ett land som får hem lime dagligen som ändå är helt okej. När jag var på Kuba, limen på Kuba är ett haveri. Den är framförallt sötare. Den vi får är från Israel och har hög syra.

Daiquiri, också en funktionell och tidlös drink enligt Emil Åreng. Bild från Shutterstock.

 

Mer drinksnack med den karismatiska Emil Åreng:

Världens vidrigaste drinkar, enligt stjärnbartendern

Gör goda drinkar själv – med 3 grejer du alltid ska ha hemma

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.