Hoppa till innehåll

Världens vidrigaste drinkar, enligt stjärnbartendern

Joakim Almén

”Ragnar” och ”Lennart” – två svenska 40-talistnamn, men också två riktiga skitdrinkar enligt den norrländska bartendern Emil Åreng.

Foto: SVT.

Han har medverkat i en rad tv-program och skrivit boken Salongs i Norrland – en skildring av Norrland genom cocktails.

Café träffar Emil Åreng för att prata drinkar i samband med att han agerar jury i en drinktävling med Boulard Calvados på hotell Haymarket vid Hötorget. Den frispråkiga Umeåbon skräder inte orden när frågan om världens vidrigaste drink kommer på tal.

– Det finns så många drinkar som är så jävla dåliga att det är pinsamt. Du vet de här drinkarna som kom under 80- och 90-talet: Ragnar, Lennart. De som har gjort de här drinkarna tycker att de själva är genier. Jag träffade han som gjort Ragnar, han är från Östersund, och det är alltså Absolut Kurant, lime och Sprite, säger Åreng.

Berättade du för honom vad du tyckte?

– Jag sa: att du går runt och stoltserar med att du har gjort Absolut Kurant, lime och Sprite. Det är en skymf mot dig själv och mänskligheten, för vilken idiot som helst hade kunnat kommit på den.

Absolut Kurant, Sprite och lime är ingredienserna i den, enligt Åreng, horribla drinken ”Ragnar”.

Emil fortsätter att slänga salvor mot andra ”skitdrinkar”:

– Fidel Castro: rom, lime, ginger Ale – horribel combo. Det finns så mycket dåliga cocktails som folk har fått så mycket cred för. Det finns en cocktail som heter breakfast martini. Han har fått så mycket cred för att han blandat apelsinmarmelad i en cocktail. Du ska inte blanda apelsinmarmelad i en cocktail.

Smaksatt sprit får också sig en vänsterkrok.

– Folk är så jävla korkade ibland, för de ska blanda in saker som inte hör hemma i en cocktail. Varför använda en hallonlikör, när du lika gärna kan använda sockerlag med svenska hallon? Istället för att köpa en hallonlikör från Frankrike. Om det till exempel inte är en hallonlikör med örter i som en annan bas.

Och slutligen så ska man inte göra frozen strawberry daiquiris i Sverige – i december.

– Det finns inga jordgubbar som har en sån syra som svenska i hela världen. Som är så goda. Varför ska vi stå och göra en frozen strawberry daiquiri i december när du egentligen bara kan göra den tre månader per år? Att vara ganska säsongig i Sverige är fan vitalt. Gå ut i skogen och plocka bär. Svenska befolkningen plockar två procent av våra bär. Det är så jävla dåligt att man fan blir mörkrädd. Att vi inte utnyttjar våra egna smaker och köper in från andra länder kan jag störa mig på.

Frozen strawberry daiquiri borde bartenders ge fan i att göra året runt: ”Att vara ganska säsongig är fan vitalt i Sverige”, säger Emil Åreng.

Mer cocktailsnack med den karismatiska Emil Åreng:

Så blir du fintad av stjärnbartendern om du beställer en gin & tonic

Gör goda drinkar själv – med 3 grejer du alltid ska ha hemma

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.