6 budgetknep som höjer hyresrätten – och är tillåtna

Är du trött på hyresrättens vita väggar och opersonliga känsla? Det finns många snygga sätt att uppdatera den på.

Mikaela Råberg  |  Publicerad 2018-01-03 10:57  |  Lästid: 3 minuter

Det finns många fördelar med att hyra sitt boende, men det är inte lika inspirerande och fritt att inreda som en bostadsrätt – eller? Vad många inte vet är att du faktiskt kan förändra, uppdatera och förnya din bostad, även om du hyr den. Och det behöver inte bli en dyr historia. Med enkla medel kan du skapa ett hem du trivs i.

1. Förnya väggarna

Gråmålad vägg i vardagsrum. Rund tonad spegel, dagbädd från Ikea och hyllsystem från String.
Foto: Per B/SE360 för Bjurfors/mäklare: Thierry Asso

Även om din hyreslägenhet är relativt nymålad är det inte säkert att färgerna på väggen faller dig i smaken – men lyckligtvis är det lätt att fixa.

Att måla om eller tapetsera är tillåtet även i hyresrätt, men tänk på att inte välja en alltför ovanlig tapet eller extrema färger eftersom du kan bli ersättningsskyldig om du flyttar och värden måste göra om. Arbetet bör även vara fackmannamässigt gjort.

2. Uppdatera köket

Foto: Fredrik J Karlsson/SE360 Styling: Team Sarah Widman för Alvhem/mäklare: Sandra Guerrero

Köket kallas hemmets hjärta, men standardluckor är inte alltid det mest inspirerande som finns.

Luckorna är det allra enklaste att uppdatera – och gör störst skillnad. Är färgen och ytskiktet fräscht kan nya handtag eller knoppar göra susen. Se till att välja en variant som fästs på samma sätt som de befintliga så slipper du nya skruvhål.

För en slant till kan du byta ut luckorna – men kom bara ihåg att spara de gamla luckorna då de tillhör hyresvärden.

3. Maskera eluttag, strömbrytare och element

Målade möbler.
Foto och styling: Mari Strenghielm för Alcro trend

Missprydande eluttag, strömbrytare och stora element kan förstöra hela intrycket, men det går att komma runt. Måla in strömbrytare och eluttag i väggfärgen för att göra dem mindre framträdande, detsamma gäller för element som också kan målas.

För att maskera elementet helt kan du täcka det med ett elementskydd i trä, som du även kan måla in i väggen.

4. Se över badrummet

Badrum i grönt, grönt duschdraperi och rund spegel.
Foto: H&M Home

Badrummet är oftast inte bara att måla om och här får man ta till andra knep för att förändra inom ramarna. Är ommålning och renovering inte ett alternativ kan du alltid satsa på detaljerna. Handdukar, badrumsmatta och duschdraperi kan ta badrummet till en ny nivå. Likaså växter – både krukväxter och snittblommor i vas.

En ny tvålpump eller kanske ett nytt duschmunstycke kan också förändra badrummet.

5. Glöm inte konsten

Grå matt vägg med tavlor. Tavelvägg och oljemålningar.
Foto: Cim Ek Styling: Studio Cuvier för Alvhem/mäklare: Magnus Vansvik

Sätt din prägel på hyresrätten genom konsten du har på väggarna. En tavelvägg, en oljemålning eller fotografier på en list spelar ingen roll. Huvudsaken är att din stil kommer fram.

6. Dela av ett rum

Svart dörr, rumsavdelare.
Foto och styling: Nina Holst/Stylizimo

Visst är det vissa saker du får göra om i din hyresrätt, men att flytta väggar och göra om planlösningen hör dessvärre inte dit.

Dock finns det många andra sätt att dela av ett rum än en vägg. En skena i taket med ett draperi eller målad spånskiva kan ibland vara allt som behövs. En rumsavdelare i form av en bokhylla är ett annat tips – eller varför inte en snygg vikvägg.

Även om det är tillåtet att göra vissa ändringar i din hyresrätt kan det skilja sig beroende på hyresvärd. Så vill du vara på den säkra sidan är det alltid bäst att stämma av med din hyresvärd innan du gör några större förändringar.

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:32