Hoppa till innehåll

Så maxar du din bostad innan du säljer den – mäklarens 10 bästa tips och trix

Överlämning av nyckel
Wilmer Gyllström

Öppen visning? Styling? Högt eller lågt utgångspris? Med de här tipsen optimerar du förutsättningarna för att landa på ett högt slutpris när du säljer din bostad.

Bostadsmarknaden lever och frodas, trots coronakrisen. Det är många frågor som dyker upp när man står i begrepp att sälja sitt hem. Ska man renovera eller inte? Måla om? Hyra in styling? Ja, det finns en drös frågor som är svåra att reda ut på egen hand.

Så hur ska du tänka om du går i säljande tankar? I sann konsumentupplysande anda hörde Café av sig till välrenommerade mäklaren David Hugoh för att få de bästa tipsen som du kan använda dig av när du ska sälja din bostad. David Hugoh, som har jobbat som mäklare sedan 2014, säljer primärt bostäder i området kring Liljeholmen i Stockholm men även i hela stor Stockholm.

Nedan följer Davids 10 bästa tips för hur du höjer värdet på din bostad inför försäljning.

Mäklaren David Hugoh. Foto: Notar

1. Välj en så neutral färg som möjligt

– En så neutral färg som möjligt är ofta att föredra för att attrahera största möjliga målgrupp. Många spekulanter efterfrågar också en ljus bostad och en vit väggfärg gör att man upplever bostaden som ljusare.

2. Lägg pengar på styling – om du har råd

– Allt handlar om förutsättningar och ju mer fokus man lägger på att presentera bostaden på bästa sätt, ju större chanser har man att få ett högre slutpris. Stylingföretag är ofta duktiga på att veta vilken målgrupp man siktar in sig på och kan inreda bostaden därefter. Man köper ju trots allt oftast på känslor och inte logik, så mycket handlar om att väcka positiva känslor, och där kan inredningen påverka mer än man tror. Här måste man givetvis även väga in vilken typ av bostad man säljer, man vill se till att få tillbaka de pengar man investerar. Exempelvis kanske det inte värt att lägga pengar på att styla ett renoveringsobjekt vars köpare mest troligt tittar efter renoveringsmöjligheter snarare än det visuella intrycket.

3. Lämna möblerna framme

– Möblerat är att rekommendera, det kan vara svårt att föreställa hur stort eller litet ett rum är genom att bara titta på bilder men här kan en säng eller soffa hjälpa spekulanten att få en indikation över rymligheten och huruvida spekulantens egna möbler får plats.

Foto: Getty

4. Så ska du tänka kring utgångspriset

– Man ska alltid sätta ett rimligt startpris. Det som kan vara värt att tänka på är att Hemnet och liknande sidor filtrerar sina sökkriterier på jämna tal. Om man överväger att sätta ett startpris på 4 995 000 kr eller 5 050 000 kr kan det vara smart att sätta det lägre då många kanske sätter en gräns på 5 000 000 kr och då finns en risk att man missar en del potentiella köpare. Om möjligt, sätt startpriset strax under ett jämnt tal för att maximera antalet klick och därmed antalet visningsbesökare.

5. Öppna visningar är att föredra

– Öppna visningar brukar enligt min erfarenhet ge bäst resultat, då vet man att man får ett marknadsmässigt pris där hela marknaden har fått säga sitt. Att ha en förhandsvisning brukar ofta resultera i att man får ett bud innan den öppna visningen, ofta villkorat med att kontrakt ska skrivas innan dess. Detta sätter säljaren i en svår sits där man tvingas ta ställning till ett bud innan alla har fått chansen att se lägenheten. ”Hade vi kunnat få mer?” Enda sättet att verkligen ta reda på det är att låta alla eventuella spekulanter komma till tals genom en öppen visning.

6. Renovering är inte att föredra

– Oftast inte, jag rekommenderar sällan säljare att lägga några summor på renovering innan försäljning då köparen mest troligt kommer att vilja sätta sin egen prägel på bostaden ändå. Värt att nämna är att en liten arbetsinsats för en liten peng ofta är en bra idé – exempelvis måla om väggarna. Och de pengar du eventuellt tänkt lägga på en renovering – använd dem istället för stylingfirma eller marknadsföring av bostaden.

Foto: Getty

7. Sälj när ingen annan säljer

– Man ska definitivt försöka undvika vissa månader då de flesta säljer sina bostäder, dessa månader är i stort sett samma varje år. Mycket handlar om utbud/efterfrågan. Exempelvis är maj den månad det alltid säljs som flest bostäder då många vill sälja när det är som mest gynnande förutsättningar i form av ljus och grönska på balkong och trädgårdar. Nackdelen är självklart att väldigt många tänker likadant och utbudet är markant högre. Har man möjlighet att sälja månaden innan eller efter kommer man inte konkurrera med lika många liknande bostäder och kommer därmed ha bättre förutsättningar att få ett högre slutpris. Rådfråga din mäklare och fråga hen huruvida liknade objekt ligger ute i området.

8. Satsa på många ljuskällor

– Bra belysning är a och o. Ju fler ljuskällor desto bättre – detta skapar en såväl mysig känsla i bostaden samtidigt som den upplevs ljusare såklart. Utöver belysning är dekoration i form av växter, snittblommor, frukt och grönt ett enkelt men ack så effektivt knep för att få bostaden att kännas mer bonad.

Foto: Getty

9. Ha en tydlig plan

– Se till att ha en tydlig plan som du och din mäklare kommit överens om. Ett bra tips är att komma överens om ett spann på några veckor så att ni kan vara flexibla att lägga ut bostaden när det är som mest gynnsamma förhållanden – ex. att det inte ligger flera liknande objekt ute.

10. Välj en mäklare som kan området grundligt

– En lokal mäklare som säljer i ditt område eller förening är alltid ett stort plus. Personliga rekommendationer likaså. Det är viktigt att mäklaren kan området och är påläst gällande föreningens och dess ekonomi etc. Det kan också skilja en hel del mellan olika mäklares tjänster och hur de väljer att marknadsföra din bostad. I slutändan handlar det ändå om hur många man kan nå ut till. Ju fler som ser annonsen i olika medier, desto fler kommer att komma till visningen och därmed ge högsta möjliga försäljningspris.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.