Det är faktiskt inte särskilt svårt att resa gratis med SAS och Norwegian

Kreditkort är i mångas ögon att likställa med en enkelbiljett till Lyxfällan, men har du koll på dina betalningar kan du stå som segrare och plocka ut gratisresor varje år.

Joel Linde  |  Publicerad 2017-07-25 17:52  |  Lästid: 2 minuter

En amerikansk vän och jag hade en diskussion om kreditkort. Själv har jag varit av åsikten att man inte bör använda pengar man inte har, men han förklarade att med lite disciplin kan du bli en riktig vinnare som kredithandlare.

– Det är gratis pengar. Jag får en resa varje år bara genom att handla på kredit, sa han.

Och gratis smakar som bekant gott, speciellt om det är något som vi gladeligen betalar stora pengar för ändå. Därför kollade vi upp exakt vad som krävs för att tjäna ihop en resa till exempelvis Paris på ett år, genom att använda kreditkort som är kopplade till flygbolagen Norwegian eller SAS. Du betalar ingen ränta så länge du betalar tillbaka inom den räntefria perioden på runt sex veckor.

Men först några förutsättningar för vårt exempel:

• I Sverige är medelinkomsten drygt 290 000 per år vilket gör att medelsvensson har ungefär 200 000 att röra sig med efter skatt.

• I snitt lägger svenskar ungefär 25 procent av sin nettoinkomst på boendet, vilket gör att de har 150 000 kvar.

• Många svenskar sparar inte alls, men den vanligaste summan att spara är ungefär 2 000 per månad, vilket skulle göra att det finns 126 000 kronor kvar att sprätta. Så räcker det till att få en gratis resa inom Europa, varje år?

Vi har räknat!

SAS

Scandinavian Airlines erbjuder tre olika typer av kreditkort i samarbete med American Express. Vi har tagit fram prisexempel på den billigaste versionen, Classic Credit Card.

• För att flyga till en drös olika destinationer inom Europa behöver du 30 000 EuroBonus-poäng.

• Om du handlar för över 100 000 på ett kalenderår (vilket du gör, enligt exemplet ovan) får du 50 procent rabatt på en resa inom Europa, för två personer.

• För varje 100 kronor du betalar med kreditkortet får du 10 extra poäng. Köper du i stället resor får du 30 poäng för varje 100 kronor. Det betyder att om du gör alla årets inköp med ett SAS-kreditkort tjänar du 12 600 bonuspoäng. Vissa av dessa inköp, såsom bilhyra och hotellnätter, ger också extra poäng. Om det ingår en resa till USA eller två resor tur/retur inom Europa har du redan tjänat ihop till din gratisresa!

Norwegian

• Med Bank Norwegians kreditkort får du så kallade Cash Points för allt du handlar. Du får 1 procent på alla inköp du gör, 5 procent om du köper lågprisbiljetter med Norwegian och 20 procent om du köper Flex-biljetter.

• Köper du en Flex-resa för 5 000 kronor får du alltså tillbaka 1000 CashPoints. Köper du också en lågprisresa inom Europa för 1500 får du 75 CashPoints.

• Spenderar du resterande 119 500 kronor med ditt kreditkort får du tillbaka 1195 CashPoints och har totalt 2270 poäng som omvandlas till norska kronor när du köper en biljett. Det räcker till en resa tur/retur till Paris!

Så känner du att du är duktig på att betala räkningar i tid och inte handlar över din budget – här är din väg till gratisresor!

Läs också om hur du maxar din nästa semester14 måsten på sommarens resa till Bästkusten och de 10 bästa apparna för en grymmare semesterresa!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 23:38