Hoppa till innehåll

Grattis Coop! Vinnaren i antipriset Årets matbluff

Matvaror.

För nionde gången delas antipriset Årets matbluff ut och årets vinnare lever helt och hållet på sin marginella alibiingrediens.

Allt som glimmar är inte guld och säljande texter på förpackningar behöver inte stämma överens med innehållsförteckningen. Så var fallet med de nominerade till utmärkelsen Årets matbluff 2023 och i synnerhet för vinnaren som korades idag.

Med 5 675 röster (av 22 035 totalt) kammade Coops Kalvfond hem vinsten. Fonden innehåller 0,4 % kalvköttspulver, vilket blir mindre än en promille efter att den koncentrerade fonden spätts de 20 gånger som instruktionen på förpackningen föreskriver. Som utfyllnad har i stället kyckling använts och smaken har skapats med bland annat kalvarom och jästextrakt.

Foto: Äkta vara.

På andra plats kom Frebaco kvarns Rostad granola som stoltserar med märkningen ”utan tillsatt socker” på förpackningen. Istället används en havresirap som gör att sockerhalten landar på 12 g per 100 g. Tredjeplatsen intogs av Icas Lakritspinne som trots att lakrits nämns fyra gånger på förpackningens framsida inte innehåller någon lakrits.

Årets matbluff delas sedan 2015 ut av konsumentföreningen Äkta vara vars syfte är att arbeta för ”genuin mat, ärligare produkter och färre tillsatser”.

Björn Bernhardson och årets ”vinnare”. Foto: Äkta vara.

LÄS OCKSÅ: Glassklassikern Big Pack är årets matbluff 2022

Under året är det fritt fram att nominera produkter och vinnaren i Årets matbluff röstas fram genom en öppen omröstning. Att bli utsedd till finalist har genom åren gett företagen bakom produkterna en tankeställare kring sin kommunikation menar Björn Bernhardson, verksamhetsledare och grundare av Äkta vara.

”Många ändrar på de utpekade produkterna, antingen frivilligt eller efter påtryckningar från myndigheter. Dessutom ökar antipriset medvetenheten kring säljbudskap och märkning hos konsumenterna. Av de senaste fem årens sammanlagt 26 finalister har 14 ändrats så att de har blivit mindre bluffiga eller inte bluffiga alls. I en del fall har producenten i stället valt att sluta sälja produkten, som en följd av antipriset”, säger Björn Bernhardson.

Resultat i omröstningen för Årets matbluff 2023

  1. Coop Kalvfond: 5 675 röster
  2. Frebaco kvarn Rostad granola: 4 590
  3. Ica Lakritspinne: 4 456
  4. Eldorado Äppelkaka: 3 683
  5. Latitude 65 Norrsken: 1 821
  6. Ica Hembakat: 1 809
    Totalt antal röster: 22 035

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.