Hoppa till innehåll

Tävla i ”Årets selfie 2024” och få ditt självporträtt utställt på Fotografiska

Francesco Totti tar en selfie på fotbollsplan.

Ruvar du på en spektakulär selfie i kamerarullen? Gott, då kan du vara en vinnarkandidat till titeln ”Årets selfie 2024” som arrangeras av Fotografiska.

”Sitter du på en riktigt unik, oväntad, spektakulär eller rolig selfie? Då vill vi att du ska ställa upp i Årets Selfie 2024!”, inleder Fotografiska i Stockholm sin uppmaning för att samla in bilder till den helt nya självporträttstävlingen.

För alla selfiekonungar och drottningar där ute innebär det inte bara en chans att få synas med sin fina nuna på ett Sveriges populäraste museum – i vinstpotten ingår även livstids inträde på Fotografiska, vinnarselfien som Fotografiska-poster, en instax-kamera, boende för två i Stockholm samt middag på Fotografiska i samband med avtäckningen.

Huvudanledningen till den nya tävlingen är utställningen The Selfie Matter som just nu visas på Fotografiska och belyser selfies ur historiskt, psykologiskt och populärkulturellt perspektiv. I utställningen inryms bland annat ett samarbete med Snapchat, som har en AR-spegel på museet.

I arbetet med utställningen såg Fotografiska att vissa selfies pekas ut som kandidater till årets selfie och voilà! idén till ”Årets selfie 2024” var född.

Foto: Getty Images

”Selfies är ett globalt fenomen och en viktig del av fotohistorien ända sedan 1839, då den första selfien ska ha tagits. Idag har den här typen av självuttryck blivit en del av nästan allas vardag och tillgänglig för så många fler. Därför är vi väldigt glada över att nu kunna lansera Årets selfie där vi hoppas att få visa hela Sveriges selfies, och samtidigt berätta något om vår nutid”, säger Lisa Hydén, utställningschef på Fotografiska.

Om du tror att just din selfie har det som krävs laddar du upp och skickar in din bild via Fotografiskas kampanjsida här. Därefter sållar en proffsjury ut tio finalister och sen är det, på bästa Melodifestivalen-vis, upp till svenska folket att lägga sina röster och kora vinnaren i selfietävlingen.

Det går att skicka in bidrag fram till och med 21 mars. 12 april avtäcks vinnarselfien på Fotografiska i Stockholm.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.